Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronaöl i lådor inne på Systembolaget.
Öppningen av Systembolagets ölbutik i Nordstan skjuts upp på obestämd tid efter beskedet om nya restriktioner i Västra Götaland. Bild: Marko Säävälä/TT

Öppningen av Systembolagets ölbutik i Nordstan skjuts upp – efter nya restriktionerna

I veckan skulle det ha blivit premiär för Systembolagets ölbutik i Nordstan. Men efter de nya lokala coronarestriktionerna som annonserades i förra veckan har man beslutat att skjuta upp öppningen.
– Det känns naturligtvis väldigt tråkigt, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig.

Undvik butiker och köpcentrum – det var ett av råden när Folkhälsomyndigheten presenterade nya lokala restriktioner för bland annat Västra Götaland i förra veckan.

Det har fått Systembolaget att skjuta upp den planerade invigningen av en ölstudio, en butik med särskilt fokus på öl, som skulle ha ägt rum i Nordstan nu i veckan.

– Vi håller på att titta på ett nytt datum, men när det kommer bli kan inte jag svara på idag. Det känns naturligtvis väldigt tråkigt vi att inte kunna öppna som planerat, men samtidigt handlar det framför allt om omsorg och omtanke, och att vi inte ska medverka till en ökad smittspridning, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

LÄS MER: Detta köper västsvenskarna på Systembolaget

LÄS MER: Systembolaget vässar sin alkoholhandel online

Porträttbild av Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.
Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget. Bild: @Magnus Fond

Inget nytt öppningsdatum för ölbutiken i Nordstan

De nya restriktionerna gäller åtminstone till den 19 november. Kommer det bli aktuellt att öppna den nya butiken innan dess?

– Det vågar jag inte alls svara på, vi följer de rekommendationer som finns nu. Så vi har inget exakt datum idag, säger Elina Yli-Torvi.

Hon menar att det är svårt att veta vad som skulle krävas för att man ska öppna, men att beslutet handlar om ett uttryckt intresse från kunderna som man tror medför en risk för köbildning och trängsel.

– Det är väldigt svårt i dagsläget att avgöra hur det skulle se ut vid en eventuell öppning. Där behöver vi titta på vad det finns för lösningar och möjligheter för att framför allt minska risken för köbildning, med tanke på det intresse som vi vet finns för ölstudion, säger Elina Yli-Torvi.

LÄS MER: Efter skärpta restriktionerna i Västra Götaland: Här kan du beställa hem allt du behöver

Samma åtgärder som innan i Systembolagets butiker

Enligt henne påverkas inte Systembolagets andra butiker, där man redan vidtagit en rad åtgärder för att minska spridningen av covid-19. Det handlar bland annat om att man har ett maxantal för hur många kunder som får vistas i butiken samtidigt, och att man uppmanar personer med symptom eller som är i riskgrupp att handla online.

– Vi vill förstås att våra kunder ska följa de riktlinjer som finns och fortsätta visa omtanke för varandra, säger Elina Yli-Torvi.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.