1/3

Öljättens drag – öppnar undervattensbar i Smögen

Öljätten Carlsberg Sverige har skapat en undervattensbar på havsbotten i Smögen. Baren är öppen för semesterfirare att dyka ner till och ta en alkoholfri öl.
– Undervattensbaren ska bli en viktig påminnelse om att avstå alkohol till sjöss, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Temperaturerna har överstigit 30 grader i många delar av Sverige, och många ger sig ut på sjön för att svalka sig och njuta av vädret. Men med bad- och båtliv ökar också drunkningslarmen, och ofta är alkohol inblandat.

Detta vill öljätten Carlsberg uppmärksamma genom att öppna en bar på havsbotten i Smögen. Baren mäter 3,5 meter på bredden och 2,5 meter på höjden och är utrustad med bardisk, barstolar, neonskyltar, ölkyl och kranar.

– Den är laddad med alkoholfri öl, och det finns möjlighet för allmänheten att besöka den. Men om man dyker ner själv ska man vara bra på att dyka, för den är fyra meter ner, säger Henric Byström, Kommunikationschef Carlsberg Sverige.

Baren har varit öppen att besöka sedan den sänktes ned i måndags, och kommer vara det under ungefär en vecka framöver. På fredagen kommer Smögen Dyk & Upplevelse att närvara och dyka ner för en runda alkoholfri öl på havets botten.

Hur lätt är det att dricka öl i dykardräkt?

– Det är lite halvknepigt, dykarna som var där i måndags hade det lite svårt. Det lättaste är väl att hämta ölen och spara den till när man är klar, säger Henric Byström.

Är det bra att uppmuntra till att dricka öl till sjöss över huvud taget, oavsett om det är alkohol i eller inte?

– Att kunna njuta av en öl i rätt sammanhang är något de flesta uppskattar. Åker man båt ska man inte dricka alkohol, och det är därför vi erbjuder alkoholfri. Det finns en god öl för alla situationer, säger Henric Byström.

”Uppmaning till svenskar i sommar”

Företaget hänvisar till statistik från Transportstyrelsen, som visar att mer än varannan person som omkommer i fritidsbåtsolyckor har alkohol i blodet.

Tanken är att baren ska symbolisera ”den sista rundan på havets botten, eftersom det är där den som kör båt alkoholpåverkad riskerar att hamna”, skriver Carlsberg.

LÄS OCKSÅ: Här är västsvenska hotellen som ger dig gratis natt – om du blir gravid eller skiljer dig

LÄS OCKSÅ: Världskänd bebis död vid 95 års ålder

LÄS OCKSÅ: Laddkaos riskerar att drabba Västkust-paradiset i sommar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.