Det är humle-växtens kottliknande blommor som används i öl. I dem finns frömjölet lupulin som ger ölet beska och olika smak- och dofttoner. Nu börjar lagren tömmas i Ryssland, vars bryggerier normalt importerar 98 procent av humlet som används i öl-tillverkningen.
Det är humle-växtens kottliknande blommor som används i öl. I dem finns frömjölet lupulin som ger ölet beska och olika smak- och dofttoner. Nu börjar lagren tömmas i Ryssland, vars bryggerier normalt importerar 98 procent av humlet som används i öl-tillverkningen. Bild: Anders Wiklund/TT

Öl-panik i Ryssland: Bryggerier vädjar till regeringen om hjälp

Om bara några få månader är lagren tömda. Ryssland ser nu ut att gå en öl-kris till mötes då sanktionerna tvingar fler att dricka ryskt samtidigt som importen av viktiga humlet stoppats. Det skriver Beernews.

ANNONS
|

Humle är inte bara den dyraste ingrediensen i öl utan för många den mest värdefulla. Det kan man läsa på Systembolagets hemsida, och att ingen annan ingrediens är lika avgörande för ölets smak, doft och beska. Så när ryska bryggerier nu ser ut att stå utan humle redan i sommar börjar läget förstås närma sig akut.

Efter kriget har flera stora utländska bryggerier lämnat den ryska marknaden vilket har gjort att ryssar dricker mer inhemskt öl. Nu börjar lagren sina. Arkivbild.
Efter kriget har flera stora utländska bryggerier lämnat den ryska marknaden vilket har gjort att ryssar dricker mer inhemskt öl. Nu börjar lagren sina. Arkivbild. Bild: Leif R Jansson / TT /

Stoppat importen efter invasionen av Ukraina

Skälet till bristen är att de ryskägda bryggerierna importerar drygt 98 procent av all humle från framför allt Tyskland, Tjeckien och USA. Dessa leveranser påverkas av sanktionerna som riktats mot landet efter invasionen av Ukraina, skriver Beernews. Humle-lagret räcker ytterligare några månader, men sinar snabbare än vanligt då fler dricker rysk öl efter att stora utländska bryggerier lämnat marknaden.

ANNONS

Kräver så många miljoner årligen

Bryggeriernas förhoppning är nu att jordbruksdepartementet ska hjälpa dem med den inhemska produktionen av humle, enligt Beernews, och föreningen Ryska humleproducenter räknar med att detta årligen skulle kräva 500 miljoner rubel, motsvarande cirka 56 miljoner kronor.

LÄS MER:Stigbergets kupp – tog in sin ”folköl” på Systembolaget

LÄS MER:Så slog bryggeridöden till – risk för att historien upprepas

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS