Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finanskvinnan Lena Apler, grundare av Collector. Bild: Jonas Lindstedt
Finanskvinnan Lena Apler, grundare av Collector. Bild: Jonas Lindstedt

Ökade kreditförluster för Collector

Göteborgska nischbanken Collector gör ett justerat rörelseresultat på 109 miljoner kronor under första kvartalet mot fjolårets 202 miljoner kronor. Och nu ökar också kreditförlusterna för banken.

Nischbanken Collector – där fastighetsmagnaten Erik Selin är storägare – har ett trögt första kvartal, med minskade rörelseintäkter på 492 miljoner kronor, mot 508 miljoner kronor för samma period i fjol, trots att Collectors låneportfölj ökade med 9 procent till 26 968 miljoner kronor under kvartalet.

LÄS MER: Storsmäll för Erik Selin i Collector

LÄS MER: FI kallar Erik Selin till möte om krisen i Collector

I mitten av april meddelade banken att man gör en extra kreditförlusreservering på 50 miljoner kronor under det första kvartalet på grund av det osäkra ekonomiska läget.

Även om coronapandemin påverkade marknaden under slutet av första kvartalet, var det inget som påverkade Collectors kreditförluster. Men eftersom banken har väldigt många små- och medelstora företag som kunder som bland annat har företagslån kan läget försämras framöver.

– Collector har ännu inte upplevt några väsentliga kreditförluster relaterade till pandemin. Vi tror däremot att det är väldigt sannolikt att vi kommer att påverkas negativt, men kan inte uttala oss om när, givet den stora osäkerheten i omvärlden. Vi har nära kontakt och tät uppföljning med våra kunder för att tidigt försöka identifiera eventuella effekter av covid-19, för att se hur vi kan hjälpa befintliga och nya kunder, skriver vd:n Martin Nossman i en mejlintervju.

Vad man däremot kan se i rapporten är att Collectors kreditförluster ökar till 2,8 procent, mot fjolårets 1,3 procent.

Behöver skära mer i kostnaderna

Collector aviserar också att man tänker att fortsätta att skära i kostnaderna inom bolaget.

– Vi behöver minska kostnader inom samtliga delar av företaget. Vi fokuserar på att förbättra vår lönsamhet inom alla produkt- och affärsområden, säger Martin Nossman.

I januari gick Collector på en jättesmäll och tvingades be ägarna om en miljard kronor i nytt kapital och fick reservera för kreditförluster på 800 miljoner kronor. Banken genomförde också en nyemission på 1 027 miljoner kronor under första kvartalet.

LÄS MER: Erik Selin om FI:s bakläxa: "Jättebra, helt enkelt"

– Nyemissionen blev fulltecknad vilket innebär att inga garantiåtaganden från våra större aktieägare behövde utnyttjas, skriver Martin Nossman.

Under perioden blev Collector också granskade av Finansinspektionen på grund av kreditförlusterna.

– Vi är väldigt nöjda med den granskning som har genomförts. Vi har haft ett bra och nära samarbete med både FI och den revisor FI utsåg att genomföra granskningen. Den är nu slutförd och vi väntar på återkoppling från Finansinspektionen, skriver Martin Nossman.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.