Trots förbättrade delårssiffror ger aktiemarknaden SKF och industrikoncernens vd Rickard Gustafson tummen ner. Halvledarkrisens inverkan på kullagertillverkaren dämpar börshumöret.
Trots förbättrade delårssiffror ger aktiemarknaden SKF och industrikoncernens vd Rickard Gustafson tummen ner. Halvledarkrisens inverkan på kullagertillverkaren dämpar börshumöret. Bild: Sanna Tedeborg

Ökad vinst för SKF – stänger sex fabriker

Industriverksamheten fortsätter att växa i världen, men fordonsindustrin hackar på grund av komponentbrist. Men SKF:s omsättning och resultat fortsätter att öka.

ANNONS
|

SKF:s försäljning fortsatte att öka under tredje kvartalet och omsättningen blev drygt 20,1 miljarder kronor, mot 18,6 miljarder kronor för samma period i fjol.

Det justerade rörelseresultatet blev 2 672 miljoner kronor, mot 2 475 miljoner kronor, tredje kvartalet 2020.

Rickard Gustafson, tillträdde som vd för SKF i somras.
Rickard Gustafson, tillträdde som vd för SKF i somras. Bild: Sanna Tedeborg

– Under kvartalet hade vi en väldigt god efterfrågan på industrisidan som växte totalt med 13 procent och förstärkte sin marginal. När vi tittar i spåkulan så kommer det att vara en fortsatt stabil efterfrågan, även om vi där kämpar med dyra kostnader för logistik och råvaror som måste anpassas. Men efterfrågan fortsätter att vara god, säger vd och koncernchefen Rickard Gustafson.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgsbolag faller på börsen

LÄS MER:Så mycket har Göteborgsbolagen fått i coronastöd

Framför allt är det i industriella drivsystem, industriell distribution och applikationer till tunga arbetsfordon som ökar. Och det är Europa, Nordamerika och Latinamerika som går i täten.

Flaskhalsar skapar problem med fordonsindustrin

Däremot drabbades SKF av minskad försäljning i fordonsverksamheten på grund av nyckelkunders minskade produktion, vilket hänger ihop med de stora globala störningarna i produktion och transporter efter corona.

– Det drabbar oss också, där är vi inte immuna. Det är ett globalt problem och det är ansträngt i världens logistikkedjor. Vi kan inte riktigt leverera allting som vi skulle önska för tillfället, säger Rickard Gustafson, som tror problemen kommer att fortsätta även under fjärde kvartalet och en bit in i 2022.

Göteborgsfabriken går för högtryck

– Men man får inte glömma bort att vår kärnaffär är industriaffären, som också Göteborgsfabriken är kopplad till och den går ju för högtryck och uppvisar som helhet en väldigt god tillväxt i kvartalet, säger han och passar på att ”skryta om” att Göteborgsfabriken kommer att vara helt klimatneutral efter årsskiftet.

– Det är en av våra få fabriker i världen som faktiskt når dit, och det är jättekul.

På koncernnivå har SKF beslutat att stänga ned ytterligare sex fabriker fram till årsskiftet. Det innebär att man sedan 2019 har stängt ned sam­manlagt tolv anläggningar.

ANNONS

– Det är mindre produktionsenheter i olika delar av Europa som vi nu kommer att stänga, men det ligger helt i linje med det som har kommunicerats tidigare, säger Rickard Gustafson.

SKF kommer att göra en total översyn som ska vara slutförd vid årsskiftet och presenteras i samband med helårsresultatet i början av 2022.

Ansträngt läge för flygindustrin och SAS

Rickard Gustafson tillträdde som ny vd och koncernchef på SKF i juni i somras, efter att ha varit vd och koncernchef för SAS Group i tio år.

SAS nya vd Anko van der Werff, sade i går till danska Finans att ”SAS kämpar för att överleva”.

Hur ser du på läget i SAS i dag?

– Det är en fråga för mina kära före detta kollegor. Men det är klart att flygindustrin kommer att påverkas längre än många andra av pandemin och att sedan starta igång den verksamheten kommer att kosta stora pengar för dem. Så det är klart att det är ett ansträngt läge och jag önskar dem lycka till framöver för SAS är viktigt för Skandinavien, säger han.

SKF föll med över sju procent när Stockholmsbörsen öppnande, efter rapporten.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här: https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS