Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Exportkreditbarometern, gjord av Svensk Exportredit, visar att framtidstron ökar bland svenska företag. Arkivbild.
Exportkreditbarometern, gjord av Svensk Exportredit, visar att framtidstron ökar bland svenska företag. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ökad framtidstro hos exportföretagen

De svenska exportföretagens syn på framtiden är nu starkare än innan coronapandemin. Svensk Exportkredits index över exportföretagens framtidstro tar ett jättekliv upp till plus 29, från att i våras ha legat på minus 35. För ett år sedan låg det på plus 25.

Indexet väger samman företagens förväntningar kring likviditet, orderingång, finansiell situation och anställningar i Sverige.

"Exportnäringen har drabbats hårt av pandemin. Därför är det glädjande att företagen åter ser ljust på framtiden. Exporten står för nästan halva Sveriges BNP och det är oerhört viktigt att exportföretagen får god tillgång till finansiering för att inte bara överleva krisen, utan också ta sig starkare ur den", säger Catrin Fransson, vd för Svensk Exportkredit, i ett pressmeddelande.

Drygt fyra av tio företag, 43 procent, bedömer att deras finansiella situation kommer att stärkas under det närmsta året. I våras var motsvarande andel ett företag av tio.