Ökad försäljning av receptfritt

ANNONS
|

Försäljningen av receptfria läkemedel ökar. Under andra kvartalet såldes receptfritt i detaljhandeln för 137,4 miljoner kronor, jämfört med 118,3 miljoner kronor under första kvartalet.

Försäljningen på apoteken har samtidigt ökat från 975 miljoner under första kvartalet i år till 989 miljoner kronor för andra kvartalet, enligt ett pressmeddelande från Apotekens Service.

"Den totala försäljningen av receptfritt ökar och apoteken håller på att ta igen det man förlorade när receptfritt började säljas i övrig handel. Det sammanlagda försäljningsvärdet har aldrig varit så högt", säger Max Wirén, läkemedelsanalytiker på Apotekens Service, i ett pressmeddelande.

Vissa receptfria läkemedel får sedan 1 november 2009 säljas utanför apoteken.

ANNONS

Smärtstillande, nikotinprodukter och näsdroppar är de mest populära produkterna och står för omkring 90 procent av försäljningen.

Av försäljningen utanför apoteken står varuhus och livsmedelsaffärer för omkring 84 procent, 115 miljoner kronor, medan bensinstationer står för ungefär 12 procent, 17 miljoner kronor. Ungefär 4 procent av försäljningen, 5 miljoner kronor, säljs på andra försäljningsställen som kiosker och närbutiker.

Hittills har cirka 6 000 försäljningsställen anmält att de säljer receptfria läkemedel, varav omkring 70 procent har rapporterat in sin försäljning under det andra kvartalet till Apotekens Service.

Men trots att det säljs allt mer receptfria läkemedel har det inte hänt så mycket med priserna. Alvedon, det mest köpta receptfria läkemedlet i Sverige, är dyrare nu än för två år sedan. För två år sedan betalade svenskarna ungefär lika mycket för en ask med 30 tabletter Alvedon som vi i dag betalar för en ask med 20 tabletter. Det var när Läkemedelsverket förbjöd 30-tablettsförpackningar med paracetamol, sommaren 2008, som prishöjningen skedde. Sedan dess har priset för en förpackning med 20 tabletter 500 milligram Alvedon legat stilla på 38:50 kronor hos statliga Apoteket AB. Livsmedelskedjorna och de nya apoteken har lagt sig på ungefär samma pris, med undantag för Willys som är några kronor billigare, visar TT:s prisjämförelse.

ANNONS

Jämfört med exempelvis Storbritannien är priset på paracetamoltabletter högt i Sverige. Boots, en stor brittisk apotekskedja, säljer till exempel paracetamoltabletter för cirka 25 öre tabletten.

ANNONS