Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Åtta orter slåss om batterifabrik

Åtta svenska orter slåss om att få den gigantiska batterifabrik som planeras av företaget Northvolt.

Även två orter i Finland är med i urvalsprocessen, berättar Northvolts vd Peter Carlsson på en telefonkonferens.

Från början hade nästan 40 kommuner anmält intresse och kommit in med förslag. Nu har listan bantats till åtta orter i Sverige och två i Finland. De svenska orterna är Luleå, Skellefteå, Gävle, Västerås, Norrköping, Göteborg, Malmö samt Mariestad och Skövde som lämnat ett gemensamt bud.

I början av sommaren ska två orter finnas kvar i urvalsprocessen.

Northvolt räknar med att anställa 2 500–3 000 personer, huvudsakligen ingenjörer, till fabriken. Men bolaget räknar även med att fabriken skapar ytterligare sysselsättning på den ort där den placeras.

Bolaget har en ganska tuff tidsplan. Ambitionen är att första spadtaget ska tas andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta 2020 och vara i full gång i slutet av 2023.

- Håller vi den här tidsplanen så är vi den första fabriken av detta slag i Europa och det har ett mycket stort värde för våra många olika intressenter, säger Peter Carlsson.

Hittills har 120 miljoner kronor investerats i projektet. Under sommaren planerar Northvolt att ta in "under 100 miljoner euro" i nytt kapital från potentiella kunder till bolaget. Under fjärde kvartalet är det dags för en större finansieringsrunda. Då ska 1,2–1,5 miljarder euro tas in.