Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.
Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Bild: Anders Wiklund/TT

Åklagaren om Kina: försöker påverka svenska demokratiska rättigheter

Under måndagen åtalades Sveriges före detta Kinaambassadör, Anna Lindstedt, för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Affärsmännen som hon träffade har enligt Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, företrätt Kinas intressen på så sätt att de har försökt begränsa yttrandefriheten i Sverige.

ANNONS
|

– Hennes agerande i samband med möten på Sheraton i januari, det avviker markant ifrån den gällande ansvarsfördelningen i konsulära ärenden, säger han.

GP har under måndagen berättat om åtalet mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt. Hon misstänkts för egenmäktighet i förhandling med främmande makt efter att ha förmedlat kontakt mellan den fängslade svenska medborgaren Gui Minhais dotter och affärsmän som ska ha företrätt Kinas intressen i samband med möten på Sheraton hotel i Stockholm i januari.

Har utrett ambassadörens befogenheter

Utredningen har varit nästan färdig sedan september, men åtalet har dröjt eftersom försvaret begärt kompletterande utredningsinsatser i form av förhör.

ANNONS

– Det pekade på att en ambassadör är en myndighetschef som har långtgående befogenheter att företräda Sverige i olika sammanhang, det visade det förhöret och det var ingen överraskning. Det är jag fullt införstådd med, men däremot så visar utredningen att trots de här långtgående mandaten så har även en ambassadör att följa riktlinjer och instruktioner från Regeringskansliet och UD i vissa specifika ärenden, säger Hans Ihrman.

Utredningen har syftat till att klarlägga och förstå ansvarsfördelningen inom svensk utrikesförvaltning. I vissa fall, exempelvis Gui Minhai-fallet, får en ambassadör inte agera på eget bevåg, enligt åklagaren.

– Där har vi kommit fram till att hennes agerande i samband med möten på Sheraton i januari, det avviker markant ifrån den här gällande ansvarsfördelningen i konsulära ärenden och även då i förhållande till nödvändiga förankringsprocesser. Det handlar ju dels om vad man har gjort men också inte minst vad man inte har gjort när det gäller förankringen om olika initiativ.

”Kinesiska staten försöker påverka svenska demokratiska fri- och rättigheter”

Hur starkt skulle du säga att det är bevisat att de här affärsmännen faktiskt företrädde främmande makt?

– Ja, det som påstås i åtalet, det är att de företrädde Kinas intressen. Och det innebär att man kan teoretiskt sätt kan ha ett direkt uppdrag, men det behöver man inte ha, säger Hans Ihrman och utvecklar:

ANNONS

– Här är det ju numera allmänt känt att kinesiska staten har försökt och försöker fortfarande påverka svenska demokratiska fri- och rättigheter, genom att angripa, i det här fallet då Gui Minhais dotter Angela Gui, hennes yttrandefrihet, i sin kritik mot Kina och deras hantering av just det här specifika konsulära ärendet. Och det här intresset av att påverka och begränsa yttrandefriheten hos en enskild person, det har ju också kommit till uttryck i samband med de här mötena på Sheraton.

Men kan man säga någonting om huruvida de de facto företrätt kinesiska staten?

– Vi får återkomma med det närmare, vid huvudförhandlingen, den delen. Jag vill inte här och nu gå in närmare på det.

Det framgår ju att den här Kevin Liu har portats från visum i Sverige efter att han använt falska handlingar och olika identiteter, vilken roll spelar detta i utredningen?

– Det är ju relevant så till vida att den här personen har anförtrotts ett ganska stort ansvar i samband med de här mötena och utredningen har inte kunnat klarlägga vilka de här personerna är egentligen. Det tycker jag är högst relevant när man då ska bedöma huruvida det har varit behov av att förankra omständigheterna vid det här mötet hos de ytterst ansvariga eller inte. Att det är just personer som i vart fall inte utredningen kan klargöra vilka de egentligen är.

ANNONS

Har ni misstankar om att de, eller i alla fall den här affärsmannen är kopplad till den kinesiska underrättelsetjänsten på något sätt?

– Jag går inte närmare in på vad vi tror och spekulera om det. Men vi har försökt klarlägga de här personerna och det har vi redovisat i utredningen.

Anna Lindstedt förnekar brott, enligt hennes advokat. GP har sökt hennes advokat Conny Cedermark för en intervju.

ANNONS