Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telia Soneras ex-vd Lars Nyberg i tingsrätten. Han är en av tre tidigare höga chefer som nu ställs inför rätta.

Åklagare: Teliamejl avslöjar Karimovas roll

Flera mejl som nådde Teliachefer visade att företaget medvetet närmade sig den uzbekiske diktatorns dotter Gulnara Karimova, sade åklagaren när rättegången om bolagets misstänkta miljardmutor började. Ex-vd Lars Nyberg borde ha avbrutit avtalen, anser åklagaren.

För att etablera sig i Uzbekistan var man tvungen att smörja president Islam Karimov eller hans dotter Gulnara Karimova, ville åklagaren Gunnar Stetler demonstrera i Stockholms tingsrätt.

Mejl visar vikten av möten med "Damen", "dottern G", eller rent ut "Gulnara Karimovas telekomrepresentant", fastän den senare var vd för Telias konkurrent.

Dokument visar också att den uzbekiska partnern ska leverera licenser och beskydd, anser Stetler.

- Kan man lova att leverera det, då kontrollerar man telekommarknaden, sade Stetler i sitt inledande anförande.

Förnekar brott

Med belopp på över tre miljarder kronor kommer inget annat åtal i närheten av de misstänkta mutor som Telia Sonera (numera Telia Company) ska ha betalat Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova åren 2007–2010. Betalningarna skedde enligt åklagaren i utbyte mot att Telia skulle få vara mobiloperatör i det extremt korrupta centralasiatiska landet.

Tre chefer ställs inför rätta. Förutom ex-vd Lars Nyberg även den förre högste chefen för verksamheten i forna Sovjetländer, Tero Kivisaari, samt en tidigare högt uppsatt jurist i bolaget. De riskerar fängelsestraff på mellan sex månader och sex år om de fälls för grov bestickning, det vill säga att ha betalat mutor.

Alla tre tilltalade avfärdar anklagelserna.

Vd Lars Nyberg borde ha avbrutit avtalen när han insåg att det inte stod rätt till, anser åklagaren.

Inga detaljkunskaper

Det bestrids av Nyberg och hans advokat Stephane Pleijel. Att gå in i Uzbekistan beslutades av Telia Soneras styrelse i juni 2007, tre månader innan Nyberg blev vd.

- Att avbryta avtal kan endast ändras av ett nytt styrelsebeslut, sade Pleijel.

Den frågan togs inte ens upp av styrelsen.

Ex-vd:n hade heller inga detaljkunskaper om avtalen, hävdar Pleijel.

- Lars Nyberg har förvisso haft ett övergripande ansvar, däremot är det inte fråga om ett strikt straffrättsligt ansvar för allt som sker i ett bolag, sade han.

Stort intresse

Det var ett stort medieuppbåd som samlades i Stockholms tingsrätt. Utanför rättssalen sade Nyberg att han är glad att han nu äntligen är i tingsrätten, efter sex års utredning.

- Förhoppningsvis kan jag nu få tillbaka mitt förtroende för svenskt rättsväsende, sade Nyberg.

Alla tre misstänkta förnekar att de visste att pengarna gick till Karimova. Försvaret driver också linjen att den mutlag som fanns före 2012, då de påstådda brotten ska ha begåtts, inte kan användas i detta fall. Skälet, anser de, är att en person som Karimova inte formellt ansvarade för tilldelning av telekomlicenser.

Den tolkningen bestrids av åklagaren.

På onsdagen fortsätter framställningarna, då väntas försvaret ge en utförligare version av händelseförloppet och omständigheterna.