Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya grova brottsmisstankar riktas mot Trustormannen Thomas Jisander, som idag har ett nytt namn. Bild: Fredrik Sandberg

Åklagare: Jisander planerade miljonbedrägeriet i Göteborg

Det misstänkta bedrägeriförsöket till att lura till sig 117 miljoner kronor från norska Eksportkreditt skedde i Göteborg. Åklagaren hoppas på besked om utlämning av Thomas Jisander i nästa vecka.

Göteborgske Trustormannen, Thomas Jisander, som nu heter något annat, sitter åter fängslad. Nu på franska Rivieran i väntan på att utlämnas till Göteborg. Ytterligare två personer är misstänkta för grovt bedrägeriförsök mot norska Eksportkreditt, en som också sitter i häkte på franska Rivieran och en som befinner sig i Monaco, enligt Ekobrottsmyndigheten.

– I praktiken rör det sig om två brott, försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott, säger vice chefsåklagare Henric Fagher på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

De misstänkta brottsförsöken ska ha haft sin utgångspunkt i Göteborg under 2014 till 2015. Thomas Jisander och de andra misstänkta ska via ett litet finansbolag i Göteborg försökt ta lån på falska grunder på 117 miljoner kronor från det helstatliga norska bolaget Eksportkreditt, enligt åklagaren.
 

Brotten har utgångspunkt i Göteborg

– Brottsligheten har skett på flera olika ställen. Utgångspunkten har varit Göteborg, men fler länder är inblandade, och som du förstår av misstanken är ju att effekten riskerade att träda in i Norge med ett felaktigt utbetalningsbelopp, säger Henric Fagher.

Thomas Jisander, 51 år, nekar till alla anklagelser.

Senast han satt fängslad var 2011 då han avtjänade ett fängelsestraff på ett och ett halvt år på Asptunaanstalten, för anstiftan till grov förskingring. Han är den enda som har dömts för inblandning i den stora Trustorhärvan i slutet på 1990-talet.

Under 2 000-talet bodde Thomas Jisander långa perioder i Italien, men besökte ofta sin familj i Göteborg. På senare tid ska han ha varit bosatt på franska Rivieran.
 

Greps på franska Rivieran

Åklagaren Henric Fagher utfärdade en europeisk arresteringsorder som verkställdes i Frankrike i förra veckan, då Thomas Jisander frihetsberövades.

– Jag väntar fortfarande på besked när han kan överlämnas till Sverige och jag gissar att det kommer i början på nästa vecka, men jag har inte fått någon formell information om detta ännu, säger Henric Fagher.

I samband med arresteringsordern har det också genomförts ett tillslag på Rivieran.

– Där har vi säkrat en hel del bevisning och påbörjat en genomgång av det materialet, det är omfattande och det kommer att ta tid, säger Henric Fagher.
Thomas Jisander och de övriga misstänkta är häktade i sin utevaro och kommer att förhöras när de överlämnas till den svenska polisen.

GP har sökt Jisanders försvarare för en kommentar.
 

Smet ifrån fängelsestraff

Thomas Jisander blev rikskänd för sin inblandning i Trustorhärvan 1997, och för sina utsvävningar på Rivieran på bolagets bekostnad.

I maj 1997 köpte den i Sverige helt okände engelsmannen Jonathan Guinness, eller lord Moyne som han skulle bli känd som, röstmajoriteten i investmentbolaget Trustor. I november 1997 avslöjades att Trustor varit utsatt för ett stort bedrägeriförsök. 620 miljoner kronor av Trustors pengar fördes till ett konto i London utan fullmakt. Av dessa fördes 135 miljoner kronor tillbaka till Sverige.

Thomas Jisander häktades den 7 november misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han friades av Svea hovrätt i april 2002.

Thomas Jisander åtalades på nytt 2004, misstänkt för förskingring av 20 miljoner kronor i Trustorhärvan. Han dömdes 2008 av tingsrätten till 1,5 års fängelse av Stockholms tingsrätt. Domen fastställdes senare av hovrätten. När han skulle avtjäna sitt straff dök han inte upp och efterlystes. Han infann sig inte förrän 2011.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.