Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tyskland ansluter sig till de länder som vill stoppa den kinesiska telekomjätten Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-nät. Arkivbild.

Även Tyskland vill stoppa Huawei

Tyskland ansluter sig till de länder som vill stoppa den kinesiska telekomjätten Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-nät. I USA har politikerna lagt fram ett lagförslag för att försvåra för kinesiska teknikföretag.

Huawei har några turbulenta månader bakom sig. Flera länder följer USA:s exempel och säger nej till att använda bolagets teknik i framtidens mobilnät.

Nu överväger den tyska regeringen skärpta säkerhetskrav och andra åtgärder för att hindra Huawei från att delta i 5G-utbyggnaden, skriver Handelsblatt med hänvisning till regeringskällor. Att ändra de tyska telekomlagarna uppges också vara ett alternativ.

Tidigare besked från Tyskland har varit att det inte finns någon laglig grund för att stoppa aktörer från att lägga bud i 5G-auktionerna.

Exportstopp av komponenter

Amerikanska kongresspolitiker från båda partierna presenterade i onsdags ett lagförslag riktat mot kinesiska bolag som Huawei och ZTE. Tanken med förslaget är att förbjuda amerikansk export av komponenter till kinesiska teknikföretag som bryter mot sanktioner eller handelslagar.

Samtidigt undersöker federala åklagare i USA anklagelser om att Huawei stulit företagshemligheter från bland annat T-Mobile.

Förutom USA har tidigare bland annat Australien, Frankrike, Kanada och Polen vidtagit åtgärder mot det kinesiska bolaget.

"Jag älskar mitt land"

I exempelvis Polen har en kinesisk Huaweianställd gripits tillsammans med en tidigare polsk säkerhetsagent misstänkt för spioneri. I Kanada greps finanschefen Meng Wanzhou, dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei, i december misstänkt för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Ren Zhengfei säger till Handelsblatt att företaget inte spionerar eller samlar in information för den kinesiska statens räkning.

- Jag älskar mitt land, jag stödjer kommunistpartiet, men jag skulle aldrig göra något för att skada ett annat av världens länder.