Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Är vi utsatta för en auktoritär reflex?

Vi är det mest individualiserade landet, skriver Eva Ossiansson och hänvisar till ett pågående samhällsvetenskapligt forskningsprojekt. Hon konstaterar att dagen D är kommen i landet ego för vad som triggar vår osäkerhet.

Dagen D. Dagen då vi får lov att rösta har kommit. Nu ska vi få välja de som ska företräda oss de kommande fyra åren. En del kallar det för ett ödesval. Osäkert parlamentariskt läge väntas. Hur ska det gå för landet Sverige?

Ja, ingen har kunnat undgå att det är valtider. Och då menar jag inte de där stora däggdjuren som lever i haven även om röstfiske pågått för fullt sedan ett tag tillbaka. Det debatteras och intervjuas om det mesta. En skyltdjungel har vuxit upp längs med vägdikena. I de flesta fall tycks de politiska partierna tro att vi ska välja just dem bara för att vi får se en leende politiker på en affisch och ibland ackompanjerad med en rafflande slogan. Ofta är de så fint fotoshoppade att du inte känner igen dem. Budskapen och löftena har varit många. Det gäller att locka och pocka, för att vi ska välja just deras pralin i valdisken. Eller så blir vi erbjudna att slippa en massa saker som vi förhoppningsvis inte tycker om.

Vissa menar att det går som tåget eller en Tesla, vilket i sig kan vara en svår liknelse eftersom tågen allt som oftast tyvärr står stilla och Tesla har haft både lönsamhets- och produktionsproblem. Andra menar att det bokstavligen brinner i knutarna för att rädda vårt land från de stora hoten. Det har ju förvisso brunnit både i skog och mark och bilar denna sommar, men hur kan det komma sig att bilden av hur saker och ting ligger till skiljer sig åt i en så hög grad? I Göteborg menar en sida att Västlänken är en höjdare för staden, medan den andra sidan menar att den inte för något gott med sig alls.

Att vi som individer kan ha så diametralt olika uppfattningar om vår verklighet hänger ihop med landet Sverige och vad som kännetecknar oss. Vi är det mest individualiserade landet som finns. Och vi är självförverkligandelandet nummer ett i hela världen. Jo, ni läste rätt. Vi är landet ego. Enligt World Values Surveys, ett pågående samhällsvetenskapligt forskningsprojekt som kartlagt hur våra sociokulturella, moraliska, religiösa och politiska värderingar förändrats över tid världen över, är Sverige det land som utmärker sig som extremt vad gäller självförverkligande och bristande tilltro till auktoriteter.

Vad vi anser vara rätt eller fel leder oss därför tillbaka till oss själva och vad som får oss att må bra och känna oss lyckade som individer. Vi tror allra mest på oss själva. Och vad vi värdesätter i livet formas i hög grad av hur pass trygga vi är. Och i Sverige har välfärdsstaten, våra trygghetssystem, avsaknaden av krig liksom vår positiva ekonomiska utveckling påverkat vår syn på värderingar. Vi har gått från att prioritera ekonomisk och fysisk säkerhet samt en anpassning till gruppnormer, mot en ökad betoning på individens frihet att välja vilket liv vi vill leva.

Statsvetaren Ronald Inglehart, som har lett World Values Surveys, kom i våras ut med en ny bok om den kulturella evolutionen och visar att den faktisk påverkar våra samhällen i hög grad. Han menar att våra livsstrategier domineras av vår förmåga till överlevnad. Om vi känner oss otrygga väljer vi i en allt högre grad att ställa oss bakom starka ledare. Om vi kan förmås att känna otrygghet kommer vi att följa den ledaren, vilket skapar en enad front mot alla ”utanför” och en känsla av ”vi och dem”. Inglehart kallar det för en auktoritär reflex, som till exempel när Trump väljer att bygga murar mot Mexiko eller införa tullar i relation till andra länders varor, det vill säga han leder folk att enas mot en imaginär fiende som skapar otrygghet. Det går således att lura oss till att bli osäkra.

På samma sätt kan politiska ledare i den svenska valdebatten utnyttja en auktoritär reflex för att mobilisera de överlevnadsinstinkter som slumrat till när vi som individer i huvudsak lever ett förhållandevis bra liv. Utgångspunkten kan vara brottslighet, tiggeri, jordens undergång på grund av miljöproblem, bilköer eller västlänkar.

Genom att skapa en oro för en viss fråga kickar vår önskan om överlevnad i gång och politikerna kan nå igenom självförverkligandebruset i landet ego. Dagen D är här. Frågan är vilken auktoritär reflex ni triggas av? Snart vet vi svaret.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi