Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hansson är vd för Stampen, som äger GP. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Johan Hansson är vd för Stampen, som äger GP. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ännu ett starkt kvartal för GP:s ägare Stampen

Mediebolaget Stampen redovisade en vinst på 38 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2020. Det är 28 miljoner bättre än under förra året.
– Det är glädjande att kunna redovisa ännu ett kvartal med stark resultatförbättring, säger vd Johan Hansson.

Under corona-året 2020 har mediekoncernen Stampen, som bland annat äger GP, nu redovisat tre raka kvartal med vinst. På torsdagen meddelade bolaget att de under perioden juli till september gått plus med 38 miljoner kronor.

Resultatet beror på tillväxt i både prenumerations- och annonsintäkter.

– Våra prenumerationsintäkter fortsätter att växa med tvåsiffriga tal samtidigt som vi har en digital annonstillväxt på sexton procent i kvartalet. Detta i kombination med fortsatt ökad vinst inom distributionen drivet av volymökning inom e-handeln och stabil printupplaga ligger till grund för detta fina resultat, säger Johan Hansson.

LÄS MER: Mångmiljonsmällen fastslagen för förre Stampen-chefen

LÄS MER: Så hittar du en bostad i Göteborg

Har tappat annonsintäkter

Men trots vinsten ser Stampen fortfarande en stor påverkan från pandemin. Ett sådant exempel är försäljningen av reklam inom kollektivtrafiken, som påverkas till följd av minskat resande.

Annonserandet i papperstidningarna har däremot återhämtat sig något efter vårens ras. Stampen har också fått 14 miljoner kronor i så kallat distributionsstöd under kvartalet.

– Vi lyckas kompensera för delar av tappen i annonsintäkter med starka resultat i övriga verksamheten. I grunden handlar det om att vi gör mycket bra journalistik som läsarna efterfrågar på alla våra titlar. Detta har även uppmärksammats externt med ett antal journalistiska utmärkelser inklusive vinst i Guldspaden för andra året i rad och ett flertal omtalade granskningar på flera av våra titlar. Nu ska vi ta det här året i hamn på bästa möjliga sätt. Sedan är det fullt fokus på att fortsätta utveckla vår journalistik och vår affär med ett antal spännande satsningar under 2021, säger Johan Hansson.

Går mot ett starkt helår

Det positiva resultatet i tredje kvartalet kommer efter att även har levererat vinster i kvartal ett och två. Då gjorde Stampen fyra respektive sex miljoner kronor, vilket bådar gott för att även året som helhet ska sluta på ett tydligt plus.

Även Stampens moderbolag, norska Polaris, redovisar en vinst i det tredje kvartalet på 124 miljoner norska kronor. En ökning från 79 miljoner året innan. Men även Polaris ser stora negativa effekter på annonsintäkterna, men klarar att kompensera detta genom besparingar och andra inkomstkällor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.