Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ännu en satellitorder till Ruag Space

Göteborgsföretaget Ruag Space har tecknat fem nya kontrakt på mikrovågsutrustningar värda 75 miljoner kronor.

Från att ha varit dött på marknaden fick Ruag Space plötsligt flera satellitbeställningar och tog hem fem olika kontrakt på rekordkort tid, bara två veckor.

- Nu känner vi lite mer luft under vingarna, säger Folke Brundin, marknadschef för Ruag Space.

Ett 90-tal enheter har beställts av kunder i Europa och USA. Utrustningen som finns i satelliter tar emot signalen från marken och omvandlar den.

- Telekommarknaden är äntligen tillbaka. Vi har haft ett tufft år hittills med mycket få satellitbeställningar, så det känns mycket bra att proppen nu gått ur.

De fem kontrakten berör bara Göteborg men det är i dagsläget inte aktuellt med några nyanställningar.

- Detta snarare säkrar upp. Men fortsätter det att strömma in ytterligare beställningar kan det bli aktuellt att anställa, säger Folke Brundin.

Samtidigt med dessa affärer satsar Ruag Space mycket på ytterligare teknikutveckling inom mikrovågsområdet för framtida telekommunikation.

- Vi samarbetar även en del med Chalmers och utnyttjar den kompetens som finns där.

Mikrovågsutrustningen i satelliterna används till data- och mobilkommunikation, och till TV-länkar med tjänster över Nord- och Sydamerika, Asien och Europa. Satelliterna ska skjutas upp under 2015.

- En satellit skickar ut signaler som kan täcka hela kontinenter, det är en tillämpning. En annan är satelliter för mobila användare, till exempel fartyg ute till havs. De fungerar även när marknäten är helt utslagna, vare sig det är jordbävning eller krig.

I juni i år fick Ruag Space en jätteorder på 300 miljoner kronor. Företaget ska utveckla och tillverka centraldatorn, antenner, satellitstrukturen och ytterligare elektronikenheter till alla sex satelliterna inom Europas nästa program av väderobservationer för satelliter, Meteosat Third Generation (MTG).

- Den ordern gäller ett projekt som sträcker sig över många år. Men de senaste fem kontrakten på 75 miljoner ska levereras inom ett år och är väldigt viktiga sysselsättningsmässigt, säger Folke Brundin.

MTG är ett samarbete mellan Europeiska rymdorganisationen (ESA) och Europeiska organisationen för satellitsamarbete på meteorologområdet (Eumetsat) och börjar skjutas upp runt 2020.

FAKTA

Göteborgsföretaget Ruag Space (före detta Saab Space) är Europas största, oberoende leverantör av rymdprodukter till branschen. Med 1 100 anställda på sju orter som i Schweiz, Sverige och Österrike hade en omsättning på 238 miljoner Euro under 2012.

Huvudprodukterna i Sverige är datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter, adaptrar och separationssystem till bärraketer.

Ingår i Ruag Holding, registrerat i Schweiz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.