Håkan Samuelssons Volvo Cars får ny ägaruppsättning.
Håkan Samuelssons Volvo Cars får ny ägaruppsättning. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ägarbyte i Volvo Cars – pensionsfond i miljardaffär

I en miljardaffär säljer nu Första AP-fonden hela sitt innehav i Volvo Cars. En försenad börsnotering av premiumbiltillverkaren är skälet till varför AMF och Folksam tar över aktierna.

ANNONS
|

Avyttringen av preferensaktier värderas till totalt 1,5 miljarder kronor, skriver AP-fonden i ett pressmeddelande. Folksam köper ena halvan av innehavet för 750 miljoner kronor, medan AMF tar över den andra halvan.

Skälet till varför Första AP-fonden säljer aktierna i premiumbiltillverkaren beror på att en börsnotering av bolaget skjutits på framtiden.

”Vi har inte ändrat vår uppfattning om Volvo Cars och företagets möjlighet att bli en riktig intressant utmanare i premiumsegmentet, men respekterar deras beslut att skjuta på en börsintroduktion givet de mer osäkra förutsättningarna som hela bilindustrin står inför, i alla fall kortsiktigt”, kommenterar Första AP-fondens aktiechef Olof Jonasson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Eftersom Första AP-fonden inte ser en notering av Volvo Cars som sannolik inom de kommande tolv månaderna får inte pensionsfonden äga de onoterade tillgångarna.

För två år sedan investerade Första AP-fonden 1,5 miljarder kronor i Volvo Cars. Samtidigt gick även AMF och Folksam in i biltillverkaren.

Enligt Dagens industri innebär fredagens affär att AMF sammantaget investerat 3,25 miljarder kronor i preferensaktier i biltillverkaren. För Folksams del uppgår ägandet i Volvo Cars nu till 1,75 miljarder kronor.

LÄS MER:Första AP-fonden säljer tung aktiepost i Volvo Cars

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS