Sedan 2003 har Blossa släppt en limiterad årgångsglögg. Smakerna och paketeringen tar inspiration från nya platser varje år. År 2021 hämtade man smaker från Valencia där bland annat apelsin var en av smaksättarna.
I år har man valt en annan riktning och tagit klivet mot New Orleans. Blossa 22 innehåller rom, passionsfrukt, lime, jordgubbe, blåbär och chili med klassiska glöggkryddor.
”Årets glögg är en hyllning till stadens nyansrika smältdegel av smaker, särskilt kring området French Quarter och stadens mest ikoniska drink Hurricane”, skriver Blossa på sin hemsida.
Samlarobjekt
Designen på flaskorna, som har blivit lite av ett samlarobjekt, varierar från år till år och ska gå hand i hand med smaken inuti.
Årets tema New Orleans gör att flaskan fått färgerna lila och guld efter stadens karneval Mardi Gras. Den djupt röda färgen anspelar på den subtila rökigheten som man hittar både i smaken av Blossa 22 och på gatorna i French Quarter, skriver Blossa på sin hemsida.
Glöggen ska passa att serveras både varm med russin eller kall med is och en apelsinskiva.
Fler avslöjar årets smak
Men det är inte bara Blossa som avslöjat årets smak.
Den klassiska glöggtillverkaren Saturnus satsar i år på en alkoholfri glögg under namnet Frostbär – en vitvinsglögg med smak av rönnbär och havtorn där bären skördats efter frosten, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Kiviks musteri lanserar en äppelglögg med calvados. Glöggen innehåller äppelvin på skånska äpplen, klassiska glöggkryddor samt vanilj och kanel.
Till det har Calvados VSOP tillsatts vilket ska ge en glögg med smak av mogna äpplen, kardemumma, kanel och inslag av fat och russin, skriver musteriet på sin hemsida.
LÄS MER:Vi hade fel – tomflaskorna är ÄNNU dyrare
LÄS MER:Tomma glöggflaskor har blivit hett samlarområde
Blossas smaker genom åren
2021: Apelsin och pomerans från Valencia.
2020: Myntathé från Marrakech
2019: Aloha från Hawaii
2018: Limoncello från Italien
2017: Old Delhi från Indien
2016: Kråkbär från Norrland
2015: Earl Grey från Storbritannien
2014: Lavendel från Provance
2013: Dalecarlia från Dalarna
2012: Yuzu och ingefära från Japan
2011: Arabica från Irak
2010: Saffran
2009: Clementin
2008: Blåbär
2007: Havtorn och kanel
2006: Lingon och enbär
2005: Hjortron och armagnac
2004: Vinteräpple
2003: Pomerans och apelsin
Källa: Blossa