Birgitte Bonnesen, före detta vd i Swedbank, står anklagad för grovt svindleri. Arkivbild.
Birgitte Bonnesen, före detta vd i Swedbank, står anklagad för grovt svindleri. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Åklagaren yrkar på minst två år för Bonnesen

Rättegången mot Birgitte Bonnesen är inne på sista veckan.
Nu står det klart att åklagaren yrkar på minst två års fängelse för den tidigare Swedbank-vd:n.
Själv nekar hon till anklagelserna.

ANNONS
|

Birgitte Bonnesen står åtalad misstänkt för grovt svindleri och röjande av insiderinformation. Rättegången är nu inne på sjunde och sista veckan.

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot meddelar på torsdagen att han yrkar på minst två års fängelse.

Maxstraffet för grovt svindleri är sex års fängelse.

Birgitte Bonnesen, klädd i mossgrön klänning och orange sjal, antecknar flitigt i rättssalen när åklagarna går igenom sina argument.

Spridit vilseledande uppgifter

Enligt åtalet har hon spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt i bankens estniska verksamhet.

En rad interna rapporter där Swedbank-anställda pekat på riskerna ingår bland bevisen. Det gör även en rad intervjuer som Birgitte Bonnesen gett i media i samband med Swedbanks delårsrapporter i slutet av 2018 och början av 2019.

ANNONS

Skälet till mediernas penningtvättsfrågor vid den här tiden var den stora penningtvättsskandal som då nyligen hade rullats upp i Danske Bank.

Birgitte Bonnesens svar till reportrarna har sammanfattningsvis varit att Swedbank inte har upptäckt några oegentligheter.

Fakta: Swedbank och penningtvätten

Den 4 oktober inleddes rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Hon står åtalad misstänkt för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation. Birgitte Bonnesen står även åtalad för röjande av insiderinformation. Maxstraff är sex års fängelse.

Det var i februari 2019 som SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år. Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan 50 misstänkta konton.

Efter avslöjandet fick Birgitte Bonnesen sparken och efterträddes av Jens Henriksson. Styrelsens ordförande Lars Idermark lämnade sin post och efterträddes i juni 2019 av förre statsministern Göran Persson.

Den 18 mars 2020 ålade Finansinspektionen (FI) banken att betala en sanktionsavgift på 4 miljarder kronor. Penningtvättsrutinerna hade stora brister och banken undanhöll och gav missvisande information till FI enligt myndigheten.

Källor: SVT och Swedbank

Bonnesen nekar till alla anklagelser

Enligt vice chefsåklagare Ted Murelius har budskapet tagits fram internt:

– Man sitter tillsammans, ett antal personer, och verkar fram budskapet som ska ut. Vissa i den här grupperingen har ingen aning om de interna rapporterna, säger han i rätten.

Själv har Birgitte Bonnesen hela tiden nekat till samtliga anklagelser.

– Allt vi sade var sant, sade hon själv när hon hördes i rätten i mitten av oktober.

Det var "Uppdrag granskning" som i januari 2019 avslöjade den misstänkta penningtvätten i Swedbanks estniska verksamhet. Under rättegången har Birgitte Bonnesen beskrivit avslöjandet som en chock.

Under torsdagen menar vice chefsåklagare Ted Murelius tvärtom att det som togs upp i programmet inte var något nytt för banken:

– Det är punkter som går att hänföra till olika interna rapporter i Swedbank, säger han.

När det gäller den andra åtalspunkten menar åklagarna att Birgitte Bonnesen lämnat insiderinformation i och med att hon informerat vissa av bankens ägare om att Uppdrags gransknings program var på gång. När programmet väl sändes ledde till ett stort ras i bankens aktie.

ANNONS

LÄS MER:Förra Swedbankchefen: Allt vi sade var sant

LÄS MER:Nu avgörs Bonnesens öde – riskerar sex år

LÄS MER:Bonnesens försvar: De "klippte och klistrade"

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS