Efter Pfizer uppvisar nu även Moderna positiva resultat på de så kallade fas tre-studierna.
Efter Pfizer uppvisar nu även Moderna positiva resultat på de så kallade fas tre-studierna. Bild: Hans Pennink

Ännu ett vaccin visar positiva resultat mot corona

Modernas vaccin mot corona har visat sig fungera. Enligt bolaget själva är vaccinet 94,5 procent effektivt enligt en studie, det skriver Moderna på sin hemsida. Världens börser stiger efter beskedet, Stockholmsbörsen noterade en ny högstanivå.

ANNONS
|

Läkemedelsbolaget Moderna gick på måndagen ut med ett pressmeddelande där de meddelade resultaten i den så kallade fas tre-studien av ett vaccin mot corona.

Bolaget skriver att preparatet har en effektivitet på 94,5 procent.

Dessutom meddelar de att vaccinet klarar sig betydligt längre än förväntat utan att bli dåligt. Vid vanliga kylskåpstemperaturer kan preparatet hålla sig bra i en månad.

Moderna skriver också att inga kraftigare biverkningar har påträffats. En mindre andel av testpersonerna hade dock fått mildare biverkningssymptom som värk vid injektionsstället, huvudvärk och trötthet.

LÄS MER:Vaccinsamordnaren: Hoppingivande utveckling

LÄS MER:Pfizer: Lovande vaccinresultat

Första svenskarna kan få i januari

Redan för en vecka sedan flaggade den amerikanska läkemedelstillverkaren Pfizer för att deras vaccin är 90 procent effektivt mot corona. Det gjorde att världens börser rusade.

ANNONS

Även på måndagen blev det ett hack uppåt i börskurvorna och Stockholmsbörsen var på +1,3 procent när klockan var 13.15.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare sagt att han tror att de första svenskarna kommer att vaccineras i januari – och att den senaste utvcklingen är ”hoppingivande”.

– Jag har uppmanat regionerna att vara redo för att börja vaccinera redan i januari, sa han till TT i lördags.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS