Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De 27 breven från Albert Einstein (1879-1955) som ska gå under klubban tros ha ett värde av minst fyra miljoner kronor. "Du kan kalla mig agnostiker, men jag delar inte korstågsandan hos professionella ateister", skriver vetenskapsgeniet i ett av breven. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Einsteins privata brev under klubban

27 privata brev, skrivna av Albert Einstein, ska säljas på auktion i Kalifornien. Breven väntas ha ett sammanlagt värde av runt 4-8 miljoner kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-De här föremålen hör till de viktigaste jag någonsin hanterat. Det här är inte som en autograf av Babe Ruth eller ett signerat fotografi av Marilyn Monroe. Dessa föremål har ett historiskt värde, säger Joseph Maddalena på auktionsfirman Profiles in History.

I ett brev till en 70-årsfirande släkting beskriver vetenskapsgeniet hur den ångmaskin släktingen gav honom i barndomen födde ett livslångt intresse för vetenskap.

I ett annat brev avfärdar Einstein uppfattningen om att han saknade gudstro: "Du kan kalla mig agnostiker, men jag delar inte korstågsandan hos professionella ateister... Jag föredrar en ödmjuk attityd som står i samklang med vår bristande intellektuella förståelse av naturen och vårt eget väsen", skriver Einstein.