Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Egenanställning förde Steve till nya höjder

Många går i tankarna att de en dag ska landa drömjobbet – men långt ifrån alla lyfter från startbanan. 54-åriga Steve Holm hade en vision om att en dag få sväva ovan molnen – och få betalt för det. Idag är han egenanställd pilot och hjälpen kom från oväntat håll.

För 14 år sedan föddes Steve Holms idé om att bli yrkesverksam pilot. Redan i ungdomsåren hängav han sig åt en mängd olika adrenalinstinna aktiviteter. Dykning, bergsklättring och fallskärmshoppning var inga ovanligheter på Steves agenda. Kärleken och beundran för höjder växte sig allt starkare och när han till slut bestämde sig för att ta flygcertifikat öppnades dörren till ett helt nytt liv. På en knackig telefonlina nådde vi Steve som passande nog precis steg ur planet efter en kort flygtur.

– Jag har varit i Västerås och hämtat lite reservdelar, förstår du. Det är ett plan här som ska lagas. Och att flyga går ju snabbare än att ta bilen. Jag har ju som sagt alltid älskat att flänga runt, klättra i berg, hoppa fallskärm och dyka. Ett tag försökte jag plugga marinbiologi, men avbröt studierna när jag fick chansen att börja flyga. Det är något jäkligt speciellt när man är där uppe bland molnen.

Utbildar i ultralätta flygplan

Förr flög Steve runt i Sverige och servade flygplan. Det var tillfälliga jobb, ständigt hos olika arbetsgivare, på olika flygklubbar runt om i landet. Numera är han specialiserad på ultralätta plan som knappt väger ett halvt ton. Idag är han så pass erfaren att han utbildar dem som själva vill bli piloter.

– Det är jättekul att utbilda folk i att flyga ultralätta plan. Dessutom ska jag förhoppningsvis utveckla konceptet ytterligare i oktober för att då bygga på mina behörigheter som utbildare. Ambitionen är att sätta igång med utbildning i ännu större plan.

Med egenanställning blev drömmen sann

Flygningen är något som Steve främst gör om somrarna. Eftersom det är en säsongsberoende aktivitet finns en framtidsplan om att arbeta extra som golvläggare under vintersäsongen. Planen är även då att vara egenanställd hos Frilans Finans. På så sätt får Steve sin lön, skattad och klar och slipper allt pappersarbete ett eget företag innebär.

– Flygandet innebär ju en hel del pappersarbete. Det är en massa teori och dokumentation över när man flyger, utbildar och håller på. Det är rätt skönt att slippa ha ett företag att tänka på och låta Frilans Finans sköta det pappersarbete som att driva eget annars medför. I stället har jag möjligheten att ta flera jobb i flera olika branscher och fortfarande få betalt. På så sätt kan jag ju lägga tid på det jag tycker bäst om. Att flyga. Och utbilda, så klart.

Nästa dröm: skaffa eget plan

Steves långsiktiga mål är att skaffa sig ett eget plan.

– Ja! Det är ju som så att jag faktiskt flyttat nu. Till en ny kåk utanför Örebro som faktiskt har en egen landningsbana! Så nu när jag skaffat mig den är det ju bara planet som saknas, avslutar Steve och skrattar.