Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Eftergift men inte seger

Israels lättande av blockaden mot Gazaremsan är en effekt av vår icke-våldsaktion, anser Henry Ascher från Ship to Gaza.

- Jag tror att detta är en eftergift. För två månader sen var det inte tal om att lätta på blockaden från Israels sida, säger Henry Ascher, barnläkare som deltog i aktionen Ship to Gaza på en av de svenska båtarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hans första reaktion är att det låter bra, även om ingen i dagsläget kan säga vad lättnader exakt kan innebära, även om Ship to Gazas mål var att blockaden helt skulle upphöra.

- Israel säger sig inte ockupera Gaza, men ändå vill landet ha full kontroll. Det går inte ihop, fortsätter Ascher.

Han anser att blockaden är en kollektiv bestraffning efter valet i Gaza för fyra år sedan. Efter det krävde hela omvärlden att befolkningen skulle välja bort den korrupta Fatah-regeringen och därför röstade de istället fram Hamas.

- Man får inte glömma att majoriteten av Gazas befolkning inte har röstat på Hamas. Över 55 procent av befolkningen är barn under 18 år. Barnen drabbas hårt av blockaden, 70 procent saknar rent vatten.

- Premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande är ett framsteg för oss, men det är inte en tillräcklig seger, anser Ascher.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.