Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Efter protester byggs nytt på Pennygången

En ny detaljplan kan ge Stena fastigheter möjlighet att bygga nya bostäder på Pennygången i Högsbohöjd och möjliggöra upprustning av de befintliga fastigheterna.

Hyresgäster på Pennygången har länge kämpat mot Stenas upprustningsplaner som skulle medföra betydande hyreshöjningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Striden har förts i hyresnämnd och hovrätt. Så sent som i december förra året beslöt hovrätten att godkänna Stenas planer rörande 54 lägenheter i en första etapp.

Men nya undersökningar visade att husen på Pennygången är i sämre skick än vad man först trodde. Stena lämnade därför in en ansökan till Stadsbyggnadskontoret för att se om det är möjligt att utöka arbetet med byggnadsplan vid Fyrktorget och delar av parkeringsplatserna på Pennygången för att även omfattar den befintliga bebyggelsen på Pennygången.

"Fastighetsägaren har inte kunnat genomföra upprustningen på det sätt som tidigare planerats och söker därför att undersöka alternativa möjligheter för Pennygångens framtid", konstaterade byggnadsnämnden som godkände förslaget på tisdagen Tanken är alltså att renoveringen av Pennygången ska kunna betalas genom att Stena fastigheter får bygga nya bostäder i närheten.

Till P4 Göteborg säger dock Mattias Axelsson i Nätverket för Pennygångens framtid att det som man tog strid mot för två år sedan fortfarande gäller.

- Risken är fortfarande att Pennygången omvandlas till ett bostadsområde där det i en trappuppgång bor fattiga människor och i en annan betydligt rikare. Då bygger man in en social segregationen i bostadsområdet, säger han till P4 Göteborg.

Stena Fastigheter säger att målsättningen är att ta fram en alternativ upprustningsnivå för att i delar av Pennygången kunna erbjuda en enklare upprustning med lägre hyresnivåer än vad som planerades i första skedet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.