Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Efter 120 år får tjejer spela i Öis

Örgryte IS bildades 1887. Nu, 120 år senare, är tjejer för första gången välkomna att spela fotboll i föreningen. - Det känns så himla naturligt, säger Ulf Larén, ungdomsansvarig.
Fast tjejerna får vänta till mars, när fotbollsskolan för barn födda 2001 och 2002 drar i gång. Innan har endast pojkar välkomnats, men nu tar alltså Öis samma kliv som IFK Göteborg tog förra året och öppnar för flickorna. Något de flesta klubbar gjort för länge sedan.
- Visst, det har dröjt länge, men vi har väl haft en del andra problem att ta tag i. Diskussionerna har pågått länge, och nu har vi fått in lite ny energi i ungdomsstyrelsen, så det känns som det är läge för det här. Vi lever ju faktiskt i 2007 och flickor spelar fotboll lika mycket som pojkar, säger Larén.
Satsningen på tjejer har också inneburit ett samarbete med allsvenska damklubben Kopparbergs/Göteborg, som har kommit med tips och idéer. Ett samarbete som möjligen kan komma att intensifieras i framtiden.
- Det har vi inte riktigt diskuterat, men vi har haft bra kontakt med dem och de har berättat vad man ska tänka på och hur de ser på sin verksamhet.
Att tjejer snart får spela i Rödblått kan ses som ett resultat av den nya ungdomsstyrelsen som bildades förra året. Det kommer dock inte bli några rena flicklag i Öis, tanken är att killar och tjejer ska spela tillsammans, åtminstone till en början.
- Så länge det är okej med förbundet vill vi ha det så. Vi har pratat med andra föreningar som har blandade pojk- och flicklag, och de tycker att det funkar bra, om inte bättre, än att skilja dem åt, säger Larén.
Underlaget till de nya ungdomslagen kommer att hämtas från ett spridningsområde som innefattar Örgryte, Skår, Östra Mölndal, Mölnlycke och Öjersjö. Och målet med satsningen är inte huvudsakligen att få fram nya stjärnor.
- Vi gör det här för att ungarna ska må bra. Om sedan någon av dem blir en jättebra fotbollsspelare är det ju bara att tacka och ta emot, säger Ulf Larén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.