Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Edi Muka ny curator på Statens konstråd

Röda Sten Konsthall förlorar sin uppskattade intendent. Vid årsskiftet lämnar Edi Muka Göteborg för jobbet som curator på Statens konstråd i Stockholm. - En fantastisk utmaning, säger Edi Muka.

Statens konstråd är mitt uppe i en stor omorganisation. Som en del i det arbetet har myndigheten handplockat två curatorer och en projektledare med ansvar för att utveckla samtidskonsten i Sveriges offentliga miljöer. En av de nya curatorerna är Edi Muka, Röda Stens nuvarande intendent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag har haft fyra underbara år här på Röda Sten och hade gärna stannat kvar, men när en sådan här chans dyker upp går det inte att säga nej, skrattar Edi Muka och säger att han ser fram emot nya utmaningar.

Och en utmaning lär det bli. Exakt vad jobbet som curator på Statens konstråd kommer att omfatta är inte klart, det ska Edi Muka skissa fram tillsammans med konstrådet när han börjar där vid årsskiftet.

- Jag ser fram mot att jobba tillsammans med olika konstnärer och att få en möjlighet att lyfta fram konsten i det offentliga rummet, och inte minst att diskutera hur det offentliga rummet har förändrats och omformats genom åren.

Du är tjänstledig från Röda Sten Konsthall i två år, kommer du att återvända till Göteborg sedan?

- (skratt) För tidigt att svara på, det vet jag inte.

Edi Muka har tidigare varit professor i fri konst i hemstaden Tirana i Albanien där han också är konstnärlig ledare för stadens internationella konstbiennal. Precis som han är för årets internationella konstbiennal i Göteborg som invigs om två veckor.

Är du nöjd med dina år på Röda Sten?

- Oh, ja! Jag har känt mig väldigt hemma här och är stolt över hur Röda Sten har utvecklats.

  

STATENS KONTSRÅD

Statens konstråd är en statlig myndighet med uppdraget att verka för att konsten blir ett naturligt och framträdande inslag i samhällsmiljön bland annat genom att myndigheten beställer och förvärvar konst åt statliga byggnader och miljöer, medverkar till att konst tillförs även andra gemensamma miljöer samt att myndigheten sprider kunskap om konstens betydelse för en god samhällsmiljö. Källa: Kulturdepartementet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.