Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ecuador vill ha fri lejd för Assange

Ecuador kommer att kontakta den brittiska regeringen igen för att försöka övertyga landet om att ge Julian Assange fri lejd, säger utrikesminister Ricardo Patino.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-De borde ge (fri lejd) och respektera Ecuadors suveräna beslut. Och om de inte gör det kommer vi att söka internationella juridiska vägar för att kräva ett beviljande av fri lejd. Vi tycker inte att det är rimligt att en medborgare tvingas bo en längre tid på en ambassad när en suverän regering har fattat beslut om politisk asyl, säger Patino i en intervju med BBC Mundo

Patino ser det inte som troligt att de svenska anklagelserna om sexualbrott är den främsta orsaken till Sveriges krav på utlämning.

-Vi har kunnat fastslå klart och tydligt att det är andra faktorer som ligger bakom denna förföljelse av Mr Assange och därför har vi beslutat att bevilja politisk asyl.

Ecuadors ambassadör i Sverige kallades upp till UD i går eftermiddag, säger UD:s presschef Anders Jörle. Ambassadören fick då träffa kabinettssekreterare Frank Belfrage.

-Han fick höra vad vi tycker, säger Jörle, som inte närmare vill beskriva samtalet.

Medan Ecuador nu försöker mobilisera stöd i framför allt Latinamerika, har Sverige för ögonblicket inga motsvarande planer på att driva ärendet på EU-nivå, säger Jörle.

-Vi får avvakta lite. Det förekommer lite olika diskussioner om detta.

Utrikesminister Carl Bildt säger till TT att Ecuadors ambassadör försökte dementera att hans utrikesminister hade riktat en rad grava anklagelser mot det svenska rättssystemet.

-Då visade vi den spanska texten och då hade han ju lite svårigheter att förklara vad det egentligen handlade om.

Från svenskt håll finns inte så mycket att göra just nu, anser Bildt.

-Vi har inte anledning att göra så mycket, vi får avvakta vad som händer.

Han tolkar Ecuadors försök att få stöd i hemmaregionen som att landet är pressat.

-Anledningen är väl att man känner sig trängd när man har tagit beslut som också internationellt uppfattas som synnerligen diskutabelt och man har uppenbarligen sökt konfrontation med både Storbritannien och Sverige av några politiska skäl - inrikespolitiska eller andra. -Det där tar vi rätt lugnt på, fortsätter Bildt. -De får alltid stöd av en grupp länder - Kuba, Venezuela och några till som säkert tillhör doakören när det gäller den här typen av retorik. Och sen finns alltid Argentina som av andra skäl är emot allt som Storbritannien gör. Men lite mer ansvarskännande och tyngre latinamerikanska aktörer håller nog en viss kylig distans till det här.

Ecuador säger sig ha försökt få garantier från Sverige att Assange inte skulle kunna överlämnas till USA, men inte fått det. Skälet till det är enkelt, förklarar Bildt.

-Rättssystemet i Sverige är oberoende. Jag kan inte göra några uttalanden som binder rättssystemet på något sätt. Då skulle jag bryta mot den svenska grundlagen. Och det där tror jag inte riktigt att de förstår, om jag ska vara riktigt ärlig. För jag tror att principen om rättssystemets oberoende är väl inte lika fast etablerad i Ecuador, om jag uttrycker saken med osedvanlig diplomatisk finess.

Han påpekar att det är svårt att finna länder med så solid tradition av rättsligt oberoende och skydd för individen.