Därför går skosnören alltid upp – enligt vetenskapen

Om dina skosnören ofta åker upp så kan det bero på att du knutit dem fel hela livet. Nu kan vetenskapen ha svaret på varför det sker.

ANNONS
|

Det kan vara mitt under löprundan, på stan eller på promenaden. Alla har vi varit med om att skosnörena gått upp vid precis fel tillfälle.

Orsaken är att de flesta av oss lärt oss att knyta dem på fel sätt.

Men oroa dig inte, vetenskapen har inte bara gett oss penicillin, elektricitet och en djupare förståelse för universum. Den har nu också svaret på varför vissa knutar lossar oftare än andra.

Genom att studera en löpares fotstegi slow motion har forskare vid universitetet i Berkely upptäckt att det finns två bakomliggande orsaker till varför skosnören lossar:

Den första ärnär foten träffar marken med en kraft sju gånger normal gravitation. Knuten pressas då samman för att sedan lösas upp.

ANNONS

Den andra kraften, som sammanfaller simultant,är när skosnörena slungas framåt av benens pendelrörelse.

Kombinationen av de två får knuten att gå upp.

Artikeln fortsätter under klippet.

– Vi försöker förstå knutar från ett mekaniskt perspektiv, som varför två snören som sätts ihop på ett visst sätt blir starka, men om du sätter ihop dem på ett annat sätt så blir de väldigt svaga, säger Berkeley-professorn Oliver O’Reilly som är en av ingenjörerna bakom studien.

– Vi kunde visa att att den svaga knuten alltid misslyckas medan den starka misslyckas inom en viss tidsskala, fortsätter han.

Felet som de flesta av oss gör är att lägga vänster skosnöre över det högra när vi gör den första knuten, och sedan vänster ögla över den högra när vi gör den avslutande knuten.

Detsamma gäller om du alltid lägger höger snöre över den vänstra i båda stegen.

Den starkaste knuten får du genom att lägga vänster skosnöre över den högra vid första knuten och sedan höger ögla över den vänstra. Eller vice versa beroende, beroende på din preferens.

Ett enkelt sätt att se om du gjort sätt är om öglorna ligger tvärs över foten. Om öglorna pekar mot tårna och hälen har du knutit fel.

ANNONS

Så varför ägnar forskare vid universitetet i Berkely sin dyrbara tid åt att studera skosnören?

De komplexa krafterna bakom en knut som lossnar kan, hoppas forskarna, appliceras på fler områden.

– Om vi kan börja med att förstå hur skosnören fungerar så kan vi applicera det på andra saker också, som DNA eller mikrostrukturer som också faller under påverkan av rörelsekraft, säger Christopher Daily-Diamond som är student vid universitetet i Berkeley och medförfattare till rapporten i ett pressutskick.

– Det här är ett första steg mot att förstå varför vissa knutar är bättre än andra, något som ingen försökt sig på tidigare.

ANNONS