Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett årskort inom Göteborg stiger från 4 685 till 5 255 kronor.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dyrare vin, snus och resor vid årsskiftet

Upp till en femma mer för snusdosan, en par kronor mer för hundrakronorsvinet och plus någon krona för ölen. Årskortet på bussen blir 570 kronor dyrare. Läge för hamstring?

Vid årsskiftet höjs punktskatterna på alkohol och tobak. Och det är Alliansens kraftigare höjningar som gäller efter budgetturbulensen i riksdagen för en knapp månad sedan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och tuggtobak höjs skatten med sex procent – på snus med hela tolv procent.

Skatten på öl och vin stiger med nio procent medan spritskattejusteringen är mer ringa, plus en enstaka procent.

I korthet innebär det en dosa snus kommer att kosta en till fem kronor mer på nyårsdagen än innan årsskiftet. Ett paket cigaretter går upp med ett par kronor.

Vidare ökar en flaska vin i hundrakronorsklassen i pris med drygt två kronor och en box rödtjut med ett salupris på det dubbla blir upp till en femma dyrare.

En burk eller flaska öl i prisklassen 15 kronor kostar efter nyår någon krona mer. Starkspriten påverkas förstås mindre. Exempelvis kommer en exklusiv flaska maltwhisky att kosta någon enstaka krona mer nästa år.

Systembolaget har inte märkt av någon hamstringsvåg inför punktskattehöjningen.

- Den höjning som sker nu är i linje med den som gjordes förra årsskiftet. Sedan dess har vi har inte märkt av något ändrat köpbeteende. Så här kring jul och nyår är det alltid högt tryck i försäljningen, men vi kan inte se någon ökat rusning på grund av skattehöjningen, säger Elina Yli-Torvi vid Systembolagets presstjänst.

Västtrafik

Det är inte bara relativa onyttigheter som tobak och alkohol som blir dyrare när 2015 träder in. Västrafik passar också på att höja priserna. Det regionala trafikbolaget väntar dock till den 4 januari med sitt påslag.

De flesta typer av periodkort blir dyrare, i allmänhet mellan fyra och sju procent.

En vanlig enkelresa i Göteborg stiger i pris med en krona, en månadsladdning höjs från 545 till 580 kronor.

Här finns pengar att tjäna om man inhandlar korten senast den 3 januari, i synnerhet för göteborgare som köper årskort.

Detta stiger nämligen med hela 12,2 procent, från 4 685 till 5 255 kronor.

Västtrafik kan i motsats till Systembolaget notera tendenser till hamstring.

- Det är i nuläget svårt att säga var vi landar. Men man kan förmoda att många passar på att köpa årskort i Göteborg, här bli ju höjningen 570 kronor, säger Jens Holmberg, pressinformatör vid Västtrafik.

Periodkort

Vid prisjusteringen den 30 september 2012 noterade Västtrafik en försäljningsökning av periodkort med cirka nio miljoner kronor, tio procent.

Vid höjningen i samband med förra årsskiftet steg försäljningen med runt tre miljoner kronor.

- Exakta siffror om försäljningsökningen den här gången vet vi först i slutet av januari, säger Jens Holmberg.

Västtrafik bjuder också på en för plånboken glädjande nyhet. Det så kallade nattillägget tas bort från söndag. Det medför att det från och med nästa vecka kostar lika mycket att resa på natten som det gör på dagtid.

Andra skatteökningar som drabbar alla, alternativt bara bilägare, är höjd trängselskatt, fordonskatt, avfallsskatt och en 35-öring mer i skatt till Västra Götalandsregionen.

Dessa minusposter i den privata budgeten är dock det inte mycket att göra åt under 2014 års sista självande timmar. I alla fall inte när det gäller att hamstra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.