Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dubbla svenska EM-guld i skytte

Marie Enqvist vann EM-guld i 60 skott liggande. Svenskan hade varit guldkandidat i OS i London nästa år – men det är bara en olympisk gren för herrar. – Tyvärr är det så, det är lite synd, säger överledaren Mikael Svensson.

Dagen kunde knappast ha startat bättre för den svenska EM-truppen i skytte. Med två guld på morgonen, ett i 60 skott liggande för damer och en i damernas lagskytte, var överledaren Mikael Svensson nöjd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det känns bra att få medaljer tidigt i ett mästerskap. Det ger en bra känsla i hela truppen. Vi vet att Sverige är en stark nation i de liggande grenarna så det fanns helt klart förhoppningar.

Att Marie Enqvist nu är bäst i Europa i grenen skulle ha varit lika med en guldkandidat i OS, men 60 skott liggande på 50 meter är en gren som bara herrar tävlar i vid världscup och OS.

– Jag tycker att hela det upplägget, att man har vissa grenar för herrar och vissa för damer, är lite konstigt, säger Svensson.

Men det var nog inget som Enqvist tänkte på efter segern då hon försvarade sitt EM-guld från Osijek, Kroatien, för två år sedan.

"Jag satsade på laget och hade fokus där, den egna medaljen kom mer som en bonus. Vi åkte hit för att visa att Sverige är en stark nation i 60 skott liggande", säger Marie Enqvist i ett pressmeddelande.

Med 100-serier i såväl start- som avslutningsserien prickade hon in 595 poäng varav 42 innertior (mitt i prick). Brittiskan Michelle Smith hade lika många poäng, men blev tvåa på 595 poäng och 35 innertior. Trea blev rutinerade Sonja Pfeilschifter från Tyskland med 594:42.

Laget var som sagt i fokus, och där ingick även klubbkompisen Maria Gustafsson (tia med 591 i individuella) och Linda Olofsson från Falköping och tävlande för Kinneved (28:a med 586). Totalt fick Sverige ihop 1 772 poäng mot 1 771 för Tjeckien och 1 769 för Tyskland.

"Jag är ganska nöjd, gjorde ungefär vad jag hade tänkt mig. Det var ett stabilt lagresultat och det är riktigt kul med en lagtriumf", säger en nöjd Gustafsson. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.