Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Du kan bli Håkan Hellström

Vill du spela Håkan Hellström? Rollbesättningen pågår för fullt. Långfilmen Vart du vill så fort du kan, i regi av Måns Mårlind och Björn Stein, ska spelas in i Göteborg – kanske redan i sommar.

Håkan Hellström sjunger inlevelsefullt på albumet Känn ingen sorg för mig Göteborg om hur han ramlar in i en taxi och säger till chauffören: "Visa mig den maximala hastigheten! Vart du vill, så fort du kan".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Textraden är nu också arbetsnamnet på en personlig långfilm om Håkan Hellström som förbereds i Göteborg. Någon självbiografi är det inte tal om, snarare en gestaltning av Håkan Hellströms svallande känslor, iakttagelser och skrönor.

Via annonser söker produktionsbolaget just nu efter två killar och två tjejer i åldern 18-26 år till filmens fyra huvudroller. Eftersom "filmen bygger på Håkan Hellströms texter" är det en fördel om du pratar göteborgska. Dessutom bör du som kille kunna "sjunga, spela trummor och gitarr" och som tjej "sjunga, spela gitarr" alternativt "vara duktig på boxning".

- Filmen ska vara som en Håkan Hellström-låt: full av energi och emotion, väcka skratt och gråt, förklarar regissören Måns Mårlind när GP når honom i en skidbacke i Åre.

- Håkan själv är djupt involverad.

Måns Mårlind säger att han nog aldrig förut arbetat med ett projekt som alla varit så positivt inställda till.

- Alla vill vara med. Håkan Hellström är en sådan fantastisk person som lyckas få högsta betyg av kritikerna samtidigt som han säljer platina. Alla älskar honom, och manusets ambition är förstås att vara av samma kvalitet. Vi vill att filmen ska ses och gillas av många.

Måns Mårlind och Björn Stein började sina karriärer med novellfilmen Disco Kung Fu. Efter science-fictionäventyret Storm och tv-serien Snapphanar drog de till Hollywood där de spelade in thrillern Shelter med Julianne Moore och Jonathan Rhys Meyers. Nyligen gjorde de sin största Hollywood-succé hittills med Underworld: Awakening, med Kate Beckinsale i huvudrollen.

Nu lutar allt mot att regissörerna byter Los Angeles mot Göteborg, kanske redan i sommar.

- Underworld var en berg-och-dalbana med massor av pengar och en stor produktionsapparat. Men ibland vill man göra något som känns mer i hjärtat än i magen, säger Måns Mårlind och syftar på Håkanfilmen.

- Det fina med den är att den är så personlig och härlig. Håkan är bland det finaste vi har i det här jävla landet. Hans texter är alltid personliga, utan att bli för privata. Det känns självupplevt, som att "det här har Håkan upplevt själv" eller att det här är hans liv. Samtidigt lämnar han aldrig ut sin familj, sina nära och kära.

Filmen "bygger på Håkan Hellströms texter". Vad innebär egentligen det?

- Den bygger mycket på hans "skrönor", eller vad man ska kalla det han sjunger för, säger Måns Mårlind.

Manusförfattare är Cilla Jackert som tidigare har samarbetat med Mårlind och Stein i tv-serien Spung. Jackert har arbetat med Håkanfilmen i ett års tid, och berättar för GP att skrivandet hittills varit "fantastiskt kul". Håkan Hellström är ytterst närvarande i processen även om han inte personligen varit med och skrivit manus.

Ansvarig producent är David Olsson på Acne Film, som 2009 producerade långfilmen Flickan.

Måns Mårlind och Björn Stein har ännu inte varit på plats och letat inspelningsplatser i Göteborg.

- Nu handlar det om att få till manus och hitta rätt skådespelare. Men vi hoppas kunna gå igång ganska snart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.