Dricksvattnet måste kokas efter vattenläcka

På grund av en vattenläcka behöver boende och de som befinner sig på västra sidan av Trollhättan koka sitt kommunala vatten i minst två dygn framöver, enligt Trollhättan Energi. Även storsjukhuset Näl drabbas av läckan och sjukhuset har nu gått in i så kallat stabsläge.

ANNONS
|

Bakgrunden till vattenläckan är att en vattenledning gick sönder under natten till onsdagen i en tunnel som går upp till Strömslund, Skogshöjden och Björndalen i Trollhättan.

– Vattenledningen försörjer den västra delen av staden. Vi har lokaliserat felet och alla har tryck igen, men det finns kokningsrekommendationer i två dygn framöver, säger Lars Sandblom som är ansvarig för dricksvattnet på Trollhättan Energi till TTELA. Detta gäller alla som har kommunalt vatten. – Hur många som drabbas vet jag inte, men det är många.

Länssjukhuset Norra Älvsborgs sjukhus, NÄL, höjde efter vattenläckan sin beredskap och klockan 03.00 i natt gick sjukhuset in i så kallat stabsläge. För tillfället har man ställt en tank med rent vatten vid sjukhuset. – Det är för deras försörjning, men de kommer även att behöva koka vatten, säger Lars Sandblom. Vattenprover håller på att tas och när de är godkända tas kokningsrekommendationen bort. – Använd enbart vattnet till att spola i toaletten och till hygien. Till matlagning måste det kokas annars är det risk för magsjuka och diarréer. Vattnet ska uppnå 100 grader när det kokas, så man avråder användning av exempelvis kaffemaskiner. – Man ska inte använda apparater som inte värmer upp vattnet till 100 grader, säger Lars Sandblom.

ANNONS

Patienter tvättas med flaskvatten

Niklas Claesson är kommunikationschef inom NU-sjukvården, och uppger att personalen på NÄL nu får arbeta efter andra rutiner på grund av vattenläckan.

– Det här påverkar inte vården av patienter som är kallade till sjukhuset utan de ska komma som normalt. Däremot vidtar vi försiktighetsåtgärder så att vi bara använder vatten på flaska som dricksvatten men även för tvätt av sköra patienter.

Det är framför allt för personalen som får arbeta efter lite annorlunda rutiner, men för vården av patienterna bedömer vi att det här inte kommer få några större konsekvenser, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

ANNONS