Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dricksvatten i mack förorenat med bensin

Vattnet smakade skumt och de anställda slog larm. Nu kom provsvaret: det var förorenat av bensin.

De nya ägarna till bensinstationen i Fritsla utanför Kinna fick en chock. När de skulle släcka törsten med ett glas vatten smakade det väldigt skarpt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marks kommun gjorde genast en ganska omfattande undersökning av vattnet i närområdet. Nu har provsvaret kommit.

– Vattnet är förorenat av bensin. Det är röret till byggnaden som har läckt in bensin, säger Karl Lundgren tf chef för teknik- och serviceförvaltningen i Mark.

Hur länge det här har pågått är oklart, men för några månader sedan fick kommunen in en anmälan om bränsleläckage på bensinstationen.

– En bränslepump hade läckt och det åtgärdades omedelbart. Det är väl högst sannolikt att det är den läckan som förorsakat föroreningen.

Karl Lundgren berättar att det räcker med en väldigt liten dos av bensin eller något annat obehörigt för att vattnet ska lukta och smaka illa.

– Mig veterligen har ingen tagit skada eller blivit sjuk av det här. Det krävs som sagt väldigt små koncentrationer. Det är heller inget läckage till huvudledningen, så andra fastigheter ska inte kunna ha drabbats, säger Lundgren.

Nu är det fastighetsägarens ansvar att återställa marken. Området bör saneras och ledningen måste bytas ut.

– Jag antar att de kommer begära ett schakttillstånd inom det närmaste. Ledningen ligger djupt, så det blir ganska mycket jobb.

Bensinstationens nya ägare var inte talför när GP kom på besök.

– Ni får skriva vad ni vill, men jag vill inte att ni tar några bilder. Det här är ingen bra PR för oss. Vi har precis öppnat verksamheten.