Drabbade ska få gratis juristhjälp

ANNONS
|

Handelshögskolan drar igång Rättspraktiken i början på november, då 17 studenter ger sig ut och kombinerar studier med konkret juridisk rådgivning hos en rad frivilligorganisationer i Göteborg.

Rättspraktiken blir den första i sitt slag i Sverige, men fenomenet redan är internationellt utbrett i så kallade law clinics.

Under sin rättspraktik kommer studenterna, under handledning, att få hjälpa människor med juridiska problem.

- Den här kursen är i välfärdsjuridik och det är ett brett område. Vad vi har förstått i våra samtal med hjälporganisationerna så förutspår vi att det kommer att handla om välfärdsrättsliga frågor. Det kan handla om asylrätt, hälsovård, skola, bostäder men det kan också handal om skuldsättning och även familjerätt, säger Sara Stendahl, docent i offentlig rätt på Handelshögskolan.

ANNONS

Är rådgivningen gratis?

- Ja, absolut.

Studenter har tidigare hjälpt allmänheten med gratis juridisk rådgivning inom till exempel Lawline. Skillnaden här är att det blir en del av utbildningen som också kommer att examineras. Alla studerat i minst tre år innan de kan komma ut på rättspraktik.

- Vi gör det som en inbäddad del i den akademiska utbildningen, eftersom vi tror att de blir bättre jurister när de kommer ut, säger Sara Stendahl.

Hur högt är trycket hos frivilligorganisationerna på juridisk rådgivning?

- Vi har uppfattat att det finns ett stort behov av juridisk rådgining. De här organisationerna jobbar på allt de kan, och vi kan på så sätt stödja varandra och vi kan binda ihop Handelshögskolan med frivilligorganisationerna, säger Sara Stendahl.

ANNONS

De frivilligorganisationer som juriststudenterna kommer att verka på är Stadsmissionen, Röda Korset, Göteborgs rättighetscentrum, Terrafem, Kvinno- och tjejjouren Ada, Faktumjuristerna, Rosenjuristerna och Hyresgästföreningen.

ANNONS