Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Drömmen om Sverige krossades

Kineser utlovades uppehållstillstånd, utbildningar och betalade hundratusentals kronor. Men GP:s granskning av skolan i Göteborg visar att ingenting stämmer. Bakom skolan står en medlem i Centerpartiet.

GP kan i dag avslöja hur flera kineser anklagar en lokal medlem i Centerpartiet för att ha lurat dem på hundratusentals kronor. Kineserna har rest över hela världen – gemensamt var drömmen om Sverige och skolan CEO EIBS som skulle hjälpa dem att etablera sig i Göteborg. Men när GP möter upp en av dem på Landvetter flygplats är det av en helt annan anledning.

– Jag är här för att polisanmäla, säger Mingwei Bless som just kommit med ett flyg från Schweiz.

Vi sitter på ett café – GP, Mingwei Bless, hennes väninna och en tolk. Mingwei säger att hon knappt vet var hon ska börja. Hon visar papper, bilder och chattkonversationer på mobilen. Hennes familj betalade över 200 000 kronor förra året för en affärsutbildning på vad de trodde var en stor privat affärsskola i Göteborg – CEO European International Business School. Tanken var att Mingweis brors svärson som bor i Kina skulle gå utbildningen. Som så många andra kineser drömde han om framgångslandet Sverige berättar hon.

– Min släktings dröm var att starta en restaurang- eller hotellverksamhet här. Sverige har ett så gott rykte i Kina, säger Mingwei Bless.

Hon hade sett skolan på flera kinesiska annonssajter och forum. I annonserna fanns bilder på lärare, skollokaler och en proffsig reklamfilm berättar hon. Eftersom Mingwei Bless bor i Europa var det hon som skötte kontakten med skolan – som ägs av en lokal C-kvinna i Göteborg.

– Och kvinnan på skolan lovade att hon skulle ordna studentvisum, en professionell utbildning och sen via sina kontakter ett permanent uppehållstillstånd åt min släkting. Hon kände folk på ambassaden och lovade att fixa allt, säger Mingwei Bless och visar upp skolcertifikat och kvitton på transaktioner till ett SEB-konto.

Men efter några veckor började problemen och kvinnan ska ha sagt att det blivit strul med visumet. Månaderna gick och när Mingwei Bless till slut krävde pengarna tillbaka ska kvinnan ha vägrat detta.

– Hon kom bara med bortförklaringar. Det är först nu jag förstått att jag blivit lurad. När jag pratat med många andra som också lurats av henne, säger Mingwei Bless.

Hennes röst darrar när hon talar och efter en stund blir hon tårögd. Hon säger att det är en stor skam bland kineser att bli lurad och berättar att hon varit deprimerad och haft självmordstankar på grund av de förlorade pengarna.

– Hon har förstört min familjs liv. Jag kommer inte kunna gå vidare förrän jag fått rättvisa, säger hon.

Hon är inte ensam om att anklaga kvinnan för bedrägerier. GP har kartlagt henne hos myndigheter och på nätet där hon marknadsfört skolan sen 2014. Vi har fått kontakt med flera som säger sig ha lurats av kvinnan. En kinesiska från Göteborg berättar för GP att hon lurats till att jobba gratis åt kvinnan i flera månader. En annan säger att hon lurades till att betala tiotusentals kronor för utbildningar som hon aldrig fick.

– Hon bygger upp luftslott som inte finns. Inget av det hon säger stämmer, säger en kvinna som vill vara anonym.

På ett forum för kineser i Europa skriver många användare om kvinnan:

”För ett år sedan när jag sökte jobb hade jag kontakt med henne, hon ville ha hjälp med att locka hit studenter från Kina med betet att få permanent uppehållstillstånd. Jag hade inte kunnat föreställa mig att det fanns så här många studenter”.

”Många känner till henne, jättemånga landsfränder har lurats till vägs ände, den här kvinnan är en sån som äter människor utan att spotta ut benen” skriver en annan.

En annan som pekar ut kvinnan är Jian Cao. Förra sommaren betalade han drygt 250 000 kronor för en tvåårig affärsutbildning och en SFI-kurs. Han reste hela vägen från Shanghai och när GP träffar honom visar han upp både kvitton och antagningsbrev med C-kvinnans signatur. På ett av breven står det att kursstart skulle vara i augusti 2015 men Jian Cao säger att han inte fått en minuts utbildning.

– Min dröm var att etablera mig i Sverige och så småningom ta hit min familj från Kina, säger Jian Cao och berättar att han vanligtvis försörjer sig genom att sälja kläder via sajter som Ebay och Tradera – till stor del till svenska kunder.

Affärsskolan EIBS i Göteborg såg han som en chans in i Sverige och att starta en större affärsverksamhet berättar han.

– Och den här kvinnan som äger skolan lät så proffsig – hon sa att hon hjälpt hundratals kinesiska studenter till Sverige. Men när jag anlände vid skollokalen som låg i ett industriområde i Göteborg så var den helt tom. Jag undrade vart alla studenter och lärare var. Men då sa hon att de hade lov och att kursen skulle starta så småningom, säger Jian Cao.

Jian Cao berättar att kvinnan kom med bortförklaringar i flera veckor och att inga lärare eller elever någonsin dök upp i lokalen. Under sin vistelse i Sverige hyrde han ett boende av kvinnan, ett rum i en villa i utkanten av Göteborg.

– Till slut var jag tvungen att återvända hem till min familj i Kina. Kvinnan lovade att jag skulle kunna komma tillbaka och slutföra utbildningen i Sverige senare. Men det gick inte, när jag skulle återvända till Sverige upptäckte jag klantigt nog att mitt visum bara gällde för en inresa, säger Jian Cao.

Han berättar att han försökt kräva tillbaka pengarna sen dess men att kvinnan vägrat. Hon hävdar nu att han aldrig betalat för någon utbildning, trots att han har originalkvitton med signaturer och skolans stämpel att visa upp. Han har nu polisanmält kvinnan för bedrägerier i Sverige.

– Man tror inte att detta kan hända. Sverige har väldigt gott rykte i Kina med Volvo och Tobias Hysén och allt. Att bli lurad så här känns fruktansvärt, säger han.

När GP besökt skolans lokaler vid flera tillfällen har vi inte kunnat se några som helst tecken på att man faktiskt bedriver någon form av undervisning. Vid varje tillfälle har vi mötts av en tom reception. En bild som skiljer sig från den som syns utåt på skolans hemsida och Facebooksida. Där står det bland annat att skolan bedriver SFI-utbildningar och bilder har regelbundet lagts ut på diverse föredrag och personer.

När GP eftersöker personerna på bilderna får vi veta att många är tagna i helt andra sammanhang, bland annat vid gratisföreläsningar på andra platser i staden.

– Men herre gud, den där bilden är från en bokföringskurs jag hade med Skatteverket i ett helt annat sammanhang, säger en kvinna som förekommer på en av bilderna.

På skolans Facebook-sida finns till och med bilder på riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) som talar inför publik framför vepor med Centerpartiets logotyper. Bilder som flera kineser som GP talat med har trott föreställer lärare och lektioner. Rickard Nordin blir upprörd när han ser hur bilderna på honom använts.

– De där bilderna är tagna på Centerpartiets distriktsstämma förrförra året. Det är hon som tagit korten och hon är medlem i Centerpartiet i Göteborg. Men jag har inte gett mitt medgivande till detta, så får man inte använda bilder. Jag blir lite chockad faktiskt, säger Rickard Nordin.

På skolans hemsida finns också påståenden om att man bedriver entreprenörsutbildningar på 45 orter i Sverige. Man skriver även att man har samarbeten med flera stora universitet i Kanada.

När GP kontrollerar de 45 adresserna visar det sig att de går till privata gymnasieskolor utan koppling till EIBS. När vi kontaktar universiteten La Salle och McGill i Kanada visar det sig också vara lögn.

– McGill University har inget samarbete med CEO European International Business School, säger Vincent Allaire som är kommunikatör på McGill University i Montréal i Kanada.

När vi kontaktar Skolinspektionen får vi veta att skolan nekats tillstånd att betygsätta SFI-elever eftersom man saknar både pedagogisk erfarenhet och ekonomiska tillgångar. C-kvinnan har tidigare haft ett liknande bolag som gått i konkurs och i samband med konkursförhandlingen framgår att hon inte betalat lön till en anställd.

Även hennes nuvarande bolag dras med skatteskulder som hamnat hos kronofogden. Kvinnan själv har nolltaxerat i flera år.

Jian Cao säger nu att han vill att sanningen ska komma fram.

– Det här är Sveriges största bluffskola och inga fler kineser förtjänar att luras, säger han till GP.