Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Drömmen om ett sommarhus: här är tipsen som tar dig dit

Vare sig du går och drömmer om ett lantställe eller har bestämt dig för att sälja är det dags att börja planera nu. Vi bad Patrik Andersson på Fastighetsbyrån om tips för vad man bör tänka på.

Nu börjar högsäsongen för den som drömmer om ett fritidshus, i maj och juni säljs de allra flesta. Många mäklare tror på stillastående priser det kommande halvåret, i senaste Mäklarpanelen svarade 54 procent att de tror på en svag prisutveckling, medan 43,6 procent tror på en prisuppgång.
– Utbudet är ganska lågt just nu, men det kommer att öka de närmsta månaderna. Är man intresserad av en sommarbostad är det nu man borde hålla ögonen öppna, säger Patrik Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Läget är viktigast
Har man bestämt sig för att satsa på en sommarstuga är en av de grundläggande sakerna man bör fundera på var man vill att den ska ligga.
– Fördelarna med att köpa hus med skog intill är till exempel naturlivet, att det ofta är ett lugnt och idylliskt läge. Man kan gå runt i skog och mark och plocka svamp och bär. Föredrar man i stället sjölivet, att fiska och paddla kanot är det bättre att satsa på det.

Hyra först
Patrik menar att man även bör reflektera över hur man vill använda sin sommarstuga. Tänker man sig att man främst ska vara där längre perioder under semestern eller vill man kunna åka dit till vardags.

– Att hyra först är en jättebra grej. Antingen om man har möjlighet att hyra huset man funderar på att köpa, eller att hyra ett hus i närheten. På så sätt får man möjlighet att känna in läget och bekanta sig med området.

Klarar man av en bostad till?
Fördelarna med ett sommarhus är många. Att kunna åka bort, släppa vardagen och komma närmare naturen. Men en viktig sak att se över innan man investerar i en sommarbostad är sin budget.
– Dels ska man ha råd med prislappen på det man köper, men man ska också klara av löpande kostnader. Med ett hus kommer underhåll som byte av fasad och fönster, uppvärmningskostnader, hemförsäkring, sophämtning och så vidare.

Exploateringsplaner i området?
Till kommunen kan man höra sig för att fråga vad det finns för exploateringsplaner för området.
–Finns det planer på att bygga mycket i närheten kanske det inte kommer att kännas som den idyll man vill ha längre.

Besiktiga huset
När man väl har fastnat för ett hus som man har råd med är det viktigt att låta en fackman besiktiga bostaden, eller läsa igenom tidigare besiktning om det finns en sådan.
– Det kan vara bra att ta dit en elektriker för att se över elen. Ofta är det äldre elstandard på fritidshus och det kan vara så att det inte går att köra micro och dammsugare samtidigt utan att proppen går. Visserligen kanske man vill ha det mer spartanskt med vedeldning, men det kan vara bra att veta om hur det fungerar.
Man bör även se över vattenkvaliteten i området och göra ett vattenprov menar Patrik.

– Man kan vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd för att undersöka vattenkvalitet och vattenkvantitet.
Vilket hus skicket är i spelar dels roll för hur mycket man kan investera i bostaden men också för hur mycket tid man vill lägga på den.
– Det beror helt på vad man är ute efter, vill man ha ett renoveringsobjekt eller vill man hellre ligga i en hängmatta. Vad det än är man bestämmer sig för så är det fantastiskt att ha ett sommarställe, det är en stor vardagslyx att kunna åka bort från stan och koppla av.

Är du intresserad av att köpa eller sälja en sommarbostad kan du kontakta din lokala mäklare hos Fastighetsbyrån här.