Domedagsutväg för Gaddafi?

ANNONS
|

Den analysen gör Stefan Ring, militärstrategisk expert och konsult på Försvarshögskolan. Han är också generalsekreterare i Allmänna Försvarsföreningen.

- Libyen har en ganska liten armé. På pappret kan det visserligen handla om 50 000 man inklusive reserver, men i praktiken rör det sig om ett antal tusen lojala och välutbildade soldater, säger Ring.

- Gaddafi har under hela sitt styre varit livrädd för att skapa en militärapparat som är ett hot mot hans egen makt. Hans elitsoldater utgörs av ett litet troget garde, ungefär som Saddam Husseins republikanska garde i Irak.

För att ostörd besegra dåligt utbildade rebeller krävs emellertid inte en särskilt stor armé, anser Ring.

ANNONS

Stefan Ring utesluter inte att en hårt trängd Muammar Gaddafi återfaller till att stödja terrorism i sin kamp mot den internationella allians som nu attackerar Libyen.

- Han har tidigare sanktionerat internationell terrorism, exempelvis Lockerbieattentatet. Det är mycket möjligt att han gör det igen, säger Ring.

Det finns uppgifter, bland annat från utrikesminister Carl Bildt, att Gaddafi skulle han tillgång till kemiska stridsmedel.

- Det är inget jag känner till. Men om så är fallet är det en sorts domedagsutväg för Gaddafi. Jag tror dock att tröskeln är hög när det gäller kemiska vapen. Till och med Hitler lät bli att använda dem, säger Stefan Ring.

Helt avgörande för hur lång konflikten blir är stridsmoralen i Gaddafis förband, tror Ring.

- Om den libyska armén drar sig tillbaka till de städer man kontrollerar kan konflikten bli mycket lång. Vad ska alliansen bomba i det läget? Massiva attacker mot befästa städer leder bara till mängder av civila offer och det vill den internationella styrkan undvika.

De kommande dagarna kommer att karaktäriseras av fortsatta flyganfall mot militära mål, analyserar Stefan Ring.

- Parallellt blir det olika politiska utspel för att skapa ett eld upphör. Det är också viktigt huruvida Benghazi faller eller inte. Om Gaddafi intar staden ökar motivationen för hans enheter samtidigt som det är ett kraftfullt bakslag för rebellerna och en symbolisk motgång av format för koalitionen.

ANNONS

De psykologiska spelet, såväl det officiella som det bakom kulisserna, är vitalt för utgången av Libyen-krisen.

- FN har inte krävt att Gaddafi ska störtas. För att bli av med honom gäller det för den internationella styrkan att ge honom en reträttväg som han kan acceptera. Med tanke den ställning han själv byggt upp i Libyen kommer han knappast att dra sig tillbaka på samma sätt som exempelvis Mubarak i Egypten, säger Stefan Ring.

ANNONS