Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Domedagen är här - igen

Slutet är nära, och du har bara en dryg vecka på dig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den senaste i raden av domedagsprofeter är pastor Harold Camping från Kalifornien. Han hävdar att Domedagen inträffar lördagen den 21 maj – närmare bestämt vid 18-tiden, amerikansk västkusttid (söndag klockan 3 svensk tid).

Han säger sig också veta att bara två procent av alla människor kommer till himlen.

Camping är en 89-årig ingenjör som driver 66 kristna radiostationer i USA med sändningar på 48 andra språk världen runt.

Hans budskap får därför stor genomslagskraft. Han ligger också bakom en affischkampanj i amerikanska städer med slogans som "Blås i basunen, varna folket" och "Det närmar sig".

Camping hävdar att han efter 70 års studier utvecklat en matematisk metod för att hitta dolda profetior i Bibeln. På så sätt har han kommit fram till att jorden går under med början 21 maj.

Varför? Jo, då har det gått 722 500 dagar sedan den 1 april år 33, det datum då Camping hävdar att Jesus korsfästes.

Siffran 722 500 är viktig, säger han, eftersom man får fram den genom att två gånger om multiplicera "de heliga talen" 5, 10 och 17.

Andra tecken på undergången är enligt Camping de svåra jordbävningarna i Haiti, Nya Zeeland och Japan liksom "sexuella perversioner som gay-rörelsen".

- Den är ett tecken sänt av Gud, säger Camping till The Independent.

Camping har varit i farten tidigare. I september 1994 samlade han anhängare för att bevittna Jesu återkomst. Att det slog fel skyller han på att han då inte hunnit läsa Bibeln tillräckligt noga.

Han är långt ifrån ensam om att slå fast datum för apokalypsen. År 999 var stora delar av kristenheten övertygad om den skulle inträffa vid nästa årsskifte. Samma sak inträffade 1999.

På grund av mediekoncentrationen är det numera oftast amerikanska profetior som får uppmärksamhet. På 1980-talet hävdade en pastor i USA att EU:s utvidgning till tio medlemsstater innebar jordens undergång.

Ungefär samtidigt sålde en tidigare forskare vid Nasa miljontals exemplar av en bok där han förutsåg Domedagen till september 1988. Senare upplagor, där datumet flyttats fram, blev inte lika framgångsrika.

Flera profetior har fått tragiska följder. 1993 dog 76 personer när amerikansk polis stormade en sekt som inväntade slutet i Waco, Texas. 1997 begick 38 medlemmar av sekten Heaven's Gate självmord i Kalifornien. De trodde att det var enda sättet för deras själar att komma ombord på ett rymdskepp som gömde sig bakom kometen Hale-Bopp.

Det finns andra aktuella förutsägelser. I Rom har tusentals invånare sökt ledigt från skolor och jobb de senaste dagarna.

Anledningen är att en seismolog för 80 år sedan förutsåg en stor jordbävning i den eviga staden just denna vecka.

En nutida seismolog, Alessandro Amato, säger till Daily Telegraph att sådana förutsägelser är omöjliga att göra. Han tillägger att det i genomsnitt inträffar ungefär 30 skalv i Italien varje dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.