Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dom stödjer unga skuldsatta

En dom från Svea hovrätt innebär att unga vuxna kan slippa inkassokrav för gamla skulder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men motparten, ett inkassobolag, överklagar domen.

Fallet gäller ett krav på pengar för skolfoton. Ett inkassoföretag har krävt att den nu myndiga eleven betalar skulden plus ränta. Men hovrätten fastslår att avtalet är ogiltigt, eftersom mamman inte hade rätt att handla på kredit för flickans räkning. Detta förtydligades i lagen 2009, men även den tidigare lagformulering stödjer flickans sak, enligt hovrätten.

Konsumentombudsmannen har företrätt den nu 23-åriga kvinnan i domstolen, och är av naturliga skäl mycket nöjd med domen.

-Den säger ju uttryckligen att avtal av den här typen är ogiltiga. Föräldrar har inte haft rätt att ingå avtal där barnet är skuldsatt. För det krävs att överförmyndare gett sitt samtycke och det är ju aldrig aktuellt när man köper skolfoton, barntidningar eller liknande. Domen utgår också från föräldrabalken så som den såg ut 1995-2009, säger processråd Pär Magnusson vid Konsumentverket.

Den andra parten i målet, Alektum Inkasso AB, kommer att överklaga hovrättens dom, säger bolagets presskontakt Peter Hellman.

-Målet drivs som ett pilotmål i överenskommelse med Konsumentverket och i överenskommelsen ligger att den part som förlorar överklagar till högsta instans. Man behöver få reda på vad som gäller, inte bara för Alektum utan även för landsting och kommuner, säger han.

Han syftar på skulder för till exempel uteblivna läkarbesök, till bibliotek eller musikskolan/kulturskolan. Han understryker också att inkassobranschen medverkat i arbetet med myndigheterna för att komma tillrätta med problemet med skuldsatta barn.

-Det är ingen som vill kräva barn på pengar, men problemet är att när avtalen såg ut som de gjorde fram till 2009 finns inga andra man kan kräva på pengar. För att Alektum ska kunna skriva av kraven behövs en dom. Därför valde Alektum att samarbeta med KO, säger Peter Hellman.

Efter 2009 blev lagstiftningen tydligare vad gäller barn och skulder.