Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Doldis blev Årets finansprofil

Sven Norfeldt, 51, har utsetts till Årets finansprofil i Göteborg av Finanskompetenscentrum. Han är Vd för Dunross som han utvecklat i 20 år.

Du är en finansprofil, men kanske ändå lite av en doldis i Göteborg. Kan du presentera dig själv kort?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag är vd och ägare av Dunross & Co som jag startade 1990, och har hållit på med aktier sedan jag var 17 år. Jag fick en passion för det väldigt tidigt, och det var nog min smala lycka. För det var väldigt impopulärt med aktier på 70-talet.

- I dag jobbar Dunross med investeringar över hela världen. Fokus ligger på utvecklingsländerna i Asien. Där ser vi en väldigt stor potential framöver.

De bokförda tillgångarna i Dunross överstiger två miljarder kronor. Vad har du tjänat dina pengar på?

- Vi började som företagsutvecklare på 90-talet, och utvecklade bland annat gruvbolaget Riddarhyttan med en stor guldfyndighet i norra Finland. Nu är vi mer företagsförvaltare. Vi köper aktier i bolag och är inte kortsiktiga. Vi vill gärna leva med företagen under många, många år.

- Vi ser oss som en partner, som gärna kommer med vårt företagskunnande från väst. Vi har en förmåga att spaka förtroende och komma med bra idéer till de bolag vi investerar i borta i Asien. De tycker om oss, vill jag påstå, vi får mycket tillbaka.

Var kommer bolagsnamnet Dunross & co från?

- Det är ett skotskt namn, som anknyter till Göteborgs traditioner med sparsamma skottar som bidrog till att bygga upp staden.

Ett familjenamn?

- Nej, inga släktband.

Dunross ligger inte på någon börslista, varför inte det?

- Det kommer vi aldrig att göra. Det är härligt och bekvämt att slippa aktieägare som frågar om en massa saker. Det ger oss möjlighet att ha mer långsiktig strategi. Det blir aldrig någon kvartalskapitalism i Dunross. Långsiktighet är den bästa strategin för att tjäna mest pengar.

Dunross tog sig igenom finanskrisen utan att behöva låna pengar. Vad är tricket för att lyckas med det?

- Vi är obelånade och har alltid 20 procent av våra tillgångar i kassan. Det gör att vi inte är sårbara vid börskrascher. Vi behöver inte gå ur marknaden när bolagens värde ligger på botten. I stället kan vi köpa. Men vi hade ett tufft år 2008.

- I år har vi haft en fantastisk utveckling, som slår mina vildaste förväntningar. Det känns underbart. Men året är inte slut än.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.