Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs-Postens nyhetsquiz

Tack för ditt deltagande i Göteborgs-Postens nyhetsquiz. Ni var många duktiga med riktigt bra koll på vad som hänt i Göteborgsregionen det senaste året!

Totalt har fem kunniga vinnare svarat rätt på samtliga frågor och kammat hem en helårsprenumeration med morgontidningen på helgen och all vår journalistik digitalt hela veckan (värde 2807 kr).

Ni som vunnit heter:

1. Gisela Möller Borei

2. Ann Stare

3. Thomas Edman

4. Kristina Nelson

5. Marianne Alexandersson

Om du tävlat, men inte vunnit kan vi trösta dig med att vi just nu har riktigt bra erbjudande på all vår kvalitetsjournalistik. T.ex. kan du prova två månader för bara 29 kr.

Till erbjudandet.

För att läsa quizens rätta svar.

1. När de vinnande tävlingsbidragen för konstnärlig gestaltning av Västlänkens stationer i Haga och på Korsvägen presenterades, väckte förslaget för Korsvägen omedelbara reaktioner. I det konceptuella verket Eternal Employment anställs en person för att befinna sig på stationen, utan särskilda arbetsuppgifter. Men vad ska det bli i Haga?

- Rätt svar: Ett gigantiskt pytonormskelett

- En videoinstallation om världens största städer

- En underjordisk trädgård

Läs mer om konsten här.

2. I januari blev en del göteborgska fotbollsfans rejält upprörda när en spelare tog det enligt supportrarna förbjudna klivet över till lagets största rival. Men vem var det som bytte lag?

- Rätt svar: Sören Rieks

- Kristopher Da Graca

- Rasmus Bengtsson

Läs mer om Sören här.

3. Den 2 juni 2018 på Järntorget firades hundraårsminnet av den första och enda stora svenska gatudemonstrationen för kvinnors rösträtt. Initiativet till demonstrationen togs av grundaren till Göteborgsavdelningen av Landsföreningen för kvinnors politiska rösträtt. Vad hette hon?

- Elin Wägner

- Rätt svar: Frigga Carlberg

- Fredrika Bremer

Läs mer om Frigga Carlberg här.

4. Nybildade partiet Demokraterna gjorde ett rekordval i kommunvalet i Göteborg 2018. Vilket parti tillhörde Demokratledaren Martin Wannholt, innan han uteslöts 2014?

- Socialdemokraterna

- Rätt svar: Moderaterna

- Sverigedemokraterna

Läs mer om Martin Wannholt här.

5. Det byggs för fullt runt om i Göteborg. Ett av de större projekten där bygget nu är igång är den nya stadsdelen Karlastaden. Paradbyggnaden Karlatornet ska stå klart till jubileumsåret 2021 och bli – ja, hur många meter högt?

- 190 meter

- 308 meter

- Rätt svar: 245 meter

Läs mer om Karlatornet här.

6. Sedan 1888 har kexfabriken legat på samma plats i Kungälv. I juni i år kom ett omvälvande besked för alla anställda på Göteborgs kex. Vad ska hända?

- Rätt svar: Produktionen flyttas utomlands

- Fabriken ska bli dubbelt så stor

- Man ska enbart tillverka nya produkter

Läs mer om flytten här.

7. Sista helgen i augusti gick festivalen Statement av stapeln i Göteborg. Efter debatter om återkommande problem med trakasserier och övergrepp på många musikfestivaler under förra sommaren, arrangerades Statement som protest. Vad var utmärkande för festivalen?

- Helt fri från alkohol och droger

- Rätt svar: Helt fri från cis-män

-Tre gånger så många ordningsvakter

Läs mer om Statementfestivalen här.

8. 2017 fick Johannes Anyuru Augustpriset för en dystopisk framtidsskildring som utspelar sig i ett Göteborg där rasismen vunnit efter ett terrorattentat. Vad heter boken?

- Rätt svar: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

-Det är bara gudarna som är nya

- Allt jag inte minns

Läs mer om Johannes Anyuru här.

9. 2018 har varit skogsbrändernas sommar. På Björkö fick ett fyrtiotal hushåll evakueras från en kraftig brand i augusti. Vad orsakade branden?

- Elfel i en båtmotor

- En engångsgrill

- Rätt svar: En nödraket

Läs mer om branden här.

10. En unik ekodukt skapar en säker passage över E6 för djurlivet i Sandsjöbacka. En och annan älg hade redan vågat sig över när ekodukten invigdes, men den är särskilt utformad för att mindre djur ska kunna nå sina artfränder på andra sidan vägen. I Sandsjöbackareservatet finns en rad rödlistade arter – vilka?

- Rätt svar: Hasselmus, sandödla och hasselsnok

- Skogshare, vildsvin och snok

- Gölgroda, järv och högnordisk blåvinge

Läs mer om ekodukten här.