Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Diplomatisk dramatik om Palestina

Trycket ökar på israeler och palestinier att fredsförhandla. – Det finns inga genvägar för ett slut på konflikten, sade USA:s president Barack Obama i FN. Palestiniernas hopp om formell FN-status får dock kalla handen.

Det diplomatiska dödläget kring palestiniernas vilja att bli en FN-stat överskuggade toppmötet i New York när generalförsamlingens öppnande på onsdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Palestinierna och dess ledare Mahmud Abbas håller fast vid viljan att FN ska erkänna Palestina som en rättmätig stat. Men i korridorerna i FN-högkvarteret i New York pågick ett intensivt rävspel för att undvika en direkt konfrontation, samtidigt som världsledare äntrade talarstolen.

Varandras skor

– I slutändan så är det israelerna och palestinierna – inte vi – som måste nå en uppgörelse i de frågor som splittrar dem: om gränser och säkerhet; om flyktingar och Jerusalem, sade Obama inför generalförsamlingen.

Han bedyrade att vänskapen till Israel är "djup och långvarig", men underströk med skärpa att de båda parterna måste börja förstå varandra.

– Båda sidor måste lära sig att stå i den andres skor, sade Obama.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uppskattade president Obamas tal.

– Problemet just nu är att det inte pågår någon fredsprocess. Låt oss hoppas att den oförsonlighet som finns upphör, sade Reinfeldt till TT i New York.

– Det finns så mycket låsningar i denna fråga. Obamas tal innehöll inga nyheter, och alltså inga nya låsningar. Det är bra, konstaterade utrikesminister Carl Bildt, även han i New York.

EU mörkar

EU och dess 27 medlemsländer höll samtidigt korten nära unionens kropp och ville inte avslöja om palestinierna får stöd för sina krav. Hemlighetsmakeriet är ett försök att få till stånd nya fredsförhandlingar.

Men Frankrikes president Nicolas Sarkozy föreslog en kompromiss som kan lösa det diplomatiska dödläget: att palestinierna bör få en uppgraderad status som observatör inom FN, fast utan formellt medlemskap som nation.

Kompromissen kunde innebära att ett Palestina får samma status som Vatikanen – som saknar rösträtt i FN.

Sarkozy varnade samtidigt för konsekvenserna om USA lägger in sitt veto.

– Vem kan tveka om att ett veto i säkerhetsrådet riskerar att sätta igång en våldscykel i Mellanöstern, sade Sarkozy.

Palestinska protester

Medan spelet pågick i New York valde tusentals demonstranter på Västbanken att ventilera sin vilja att få ett eget land.

– Vi ber om den enklaste av rättigheter: att bli en stat som andra stater, sade Sabrina Hussein vid en demonstration i Ramallah.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.