Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dilsa Demirbag-Sten journalist, författare och krönikör på GP.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dilsa Demirbag-Sten: Politisk pajkastning leder ingenstans

Det finns en gräns för hur många gånger man kan skriva att det är viktigt att något görs åt samhällsutvecklingen innan orden förlorar mening. Detta något bör omvandlas från ord till handling av "någon". Denna någon kan vara du men också jag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Under de senaste tio åren har vi sett hur främlingsfientliga krafter breder ut sig och plockar upp allt fler röster som i sin oro och ilska är beredda att skapa kaos. De är på väg att lyckas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bilden och insikten om den svenska skolans kris är vedertagen.

Om lägsta nivån sjunker bland en stor grupp, vad innebär det för Sverige som nation, och vad gör det med samhällsklimatet? Svaret är nedslående.

Politiska visioner lyser med sin frånvaro, stora och tunga industrier och institutioner som tidigare gav någon form av samhällsstadga har spelat ut sin roll och kämpar för sin överlevnad. Att gammalt lämnar plats för nytt är grunden för allt framsteg. Men vi ser inga nya idéer, lösningar, innovationer eller arbeten.

Sverige är inte samma land som det min familj anlände till som flyktingar 1976. Nostalgi har sin charm, men som grund för ett samhällsbygge är det förödande. Strävan efter utveckling är det som kännetecknar en konstruktiv människosyn.

Tids nog kommer vi att ta ett stort kliv in i ett mer hållbart, pluralistiskt och demokratiskt Sverige. Det oroväckande är tiden fram till dess. Vår nutid.

Just nu pågår, i den offentliga debatten, en intensiv pajkastning mellan höger och vänster. Få är intresserade av att lyssna på motargumenten. När kvalitén på tankegodset försämras förlorar den etablerade intelligentian, som gör anspråk på att driva det offentliga samtalet, förtroende och därmed också betydelse.

I framtiden kommer historikerna att berätta vad som hände under denna period som är vår nutid, vissa valda verk kommer att få vara de som berättar om hur det kändes att leva i dagens Sverige. Men det är politiken som kommer att stå till svars för besluten och de avgörande stegen mot det som kom att bli. Det är i slutändan alltid politiken som sätter ramar, förutsättningar och riktning för landets utveckling.

För den som är uppriktig i sin strävan att förändra riktningen för samhällsutvecklingen måste orden ha en mening och tyngd. Opinionsbildning erbjuder inte längre samma tyngd och trovärdighet. Kvar blir fåfänga och fruktlösa kontroverser och utspel.

Det är tid att vända sig till andra plattformar och möjligheter att tjäna det samhälle och de krafter som kan bidra till att ge fler människor fri- och rättigheter.