Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dick Harrison i förlagsbråk

På torsdag kommer Dick Harrisons bok om kungaskandalen ut. Men Lundaprofessorn är så missnöjd med omslaget att han vägrar prata om sin nya bok. - Jag skiter i kungaskandalen, dundrar han.

Sedan ångrar sig Dick Harrison och säger att han kanske inte "skiter" i kungaskandalen men att hans bok handlar om större saker än så, och att konflikten med förlaget berör mer än bara omslaget.
- De har plockat bort mitt förord och valt att kommersialisera boken på ett olyckligt sätt. Förlaget vill sälja boken på kungaskandalen men egentligen är den ett inlägg i den viktiga debatten om medias roll i nutiden, säger han till GP.
Boken Från en säker källa ..., som Dick Harrison skrivit tillsammans med Desirée Ahokas Schein, utmålas i alla fall som ett generalangrepp på den uppmärksammade kungaboken Den motvillige monarken från 2010.
Harrison och Schein träder till kungens försvar och menar att Den motvillige monarken är full av "manipulerade bevis", som Ahokas Schein skriver i en debattartikel i DN, och att boken inte håller för en närmare granskning.
Deras egen bok, som kommer på torsdag, har dock hamnat i fokus på grund av Dick Harrisons konflikt med förlaget och hans envisa vägran att göra reklam för den.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

l
Vad är det egentligen du stör dig på?
- Jag stör mig på omslaget, jag stör mig på titeln, på baksidestexten och på det faktum att förlaget censurerade mitt förord. Jag stör mig på hela paketeringen.
l

På Ica Bokförlag beklagar man att Dick Harrison inte vill göra reklam för sin bok.
- Det är olyckligt och Dick Harrisons agerande drabbar såklart främst honom själv, säger Tiina Nevala, informationsanvarig på Ica Bokförlag.

l
Hur ser du på hans agerande?
- Det är sorgligt att den viktiga debatten om kungaskandalen i stället vänds till en ytlig konflikt mellan Dick Harrison och oss om bokens omslag.

l
Men hur ser du på hans agerande?
- Vi tycker att det är tråkigt.

l
Men är inte omslaget lite taffligt ..?
- Nej, det tycker jag inte. Vi ville ha ett textomslag med ett modernt utseende och det har vi fått.

l
Både Dick Harrison och Desirée Ahokas Schein har kritiserats för att stå hovet nära och vara partiska i frågan. Harrison har varit prins Daniels personlige mentor och Schein ska ha försett kungens kompisar med information om författarna till Den motvillige monarken.
Kritiken tillbakavisas av Desirée Ahokas Schein:
– Han (Harrison) var prins Daniels historielärare i sju dagar. Det är den enda kopplingen. Själv är jag tvättäkta republikan, säger hon till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.