Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Det våras för kolonilotten

I takt med att fler göteborgare fått upp ögonen för odling har även intresset för kolonistugor ökat. Idag är både unga och gamla sugna på att tillbringa sin fritid i en kolonistuga.

– Vi har sett lite av en generationsväxling vad gäller kolonistugor. Det finns ett stort intresse hos många yngre som vill ha kvar sin lägenhet i stan, och en kolonistuga som ett komplement i stället för att köpa hus, säger Gustav Hansson, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.

I Göteborg finns planer på att både förtäta befintliga koloniområden samt att bygga nya. Den stora efterfrågan på kolonistugor visar sig också i priserna, de lotter som redan finns har blivit dyrare även inräknat den generella prisuppgången.
– Att det har blivit hippt att odla kan ha bidragit en del till det ökade intresset, men den stora anledningen är nog att en ny generation vill köpa kolonistugor. Därmed har målgruppen blivit bredare.

Gustav Hansson menar dock att man ändå bör ha odling och trädgård som intresse om man investerar i en kolonistuga. Ofta är trädgårdarna i stugområdena mer påkostade än själva stugorna, det är där man lägger sin tid. Men i vår säljer han ett ovanligt objekt i kolonivärlden, en helt nyrenoverad stuga i Torpakolonin.
– Eftersom det framförallt är trädgården det handlar om när det kommer till kolonilotter, lägger folk sällan fullt fokus på inredningen. Det här är verkligen ett undantag, ofta är husen i sämre skick, även om de har fantastiska trädgårdar.

Huset i Torpakolonin är byggt 1931 och är topprenoverat med toalett inne, nytt kök, fungerande braskamin och diskmaskin. Stugan har två rum och ett loft med extra sovplatser och två altaner. Det är nära till badplatser vid Delsjön och Härlanda tjärn och bara att ta spårvagnen in till stan.

Kolonistugan läggs ut för försäljning i maj, och det är just framåt våren som man ska satsa på att köpa eller sälja sin kolonistuga menar Gustav Hansson.
– I maj och juni säljs de flesta stugorna, sen kommer en period då det står lite still under semestern. Eftersom det är ett säsongsboende väljer många också att utnyttja den sista sommaren i huset och sälja det efter semestern. En kolonistuga gör sig definitivt bäst under vår och sommar eftersom det handlar om trädgården.