Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

Det skrev Anton Lundin Pettersson i sitt avskedsbrev

Anton Lundin Pettersson högg ihjäl tre personer på skolan Kronan i Trollhättan för snart två år sedan. På en byrå i mördarens hem hittade polisen ett handskrivet avskedsbrev. För första gången har det nu framkommit uppgifter om vad han skrev i brevet, detta i Åsa Erlandssons bok "Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan”.

På fredag släpps Åsa Erlandssons bok om dådet på skolan Kronan i Trollhättan för två år sedan. Då gick Anton Lundin Pettersson in på skolan och högg flera personer - tre av dem dog av sina skador.

Under arbetet med sin bok har Åsa Erlandsson fått fram uppgifter som tidigare inte varit kända.

LÄS MER: Skolattacken i Trollhättan: Hela händelseförloppet

Hoppas poliserna siktar ordentligt

Bland annat fick hon fram det sista meddelandet som Anton Lundin Pettersson skickade innan han begav sig till skolan:

”Tjena mannen! Jag har inte mycket tid, så jag går rakt på sak. Jag kommer vara död inom de närmaste timmarna, max. Jag minns hur kul vi hade det när vi spelade Swtor (ett Star Wars-spel online, reds anm) tillsammans, och jag vill att du ska veta att du är den bästa vän jag någonsin haft. Du är fantastisk. Jag kommer sakna dig så mycket, även om jag vet att jag hade kunnat vara mer aktiv, men du känner mig, jag fucking hatar mig själv. Om det finns ett liv efter detta hoppas jag att vi ses där! Jag hoppas att de där jävla poliserna siktar ordentligt, jag vill verkligen inte överleva tumultet. Men i alla fall. Jag älskar dig. //Anton”.

Detta var Dagens Nyheter först att rapportera om.

Meddelandet skickades till en person som Anton såg som sin vän - en av få vänner.

Avskedsbrevet

För första gången kommer nu också delar av hans avskedsbrev fram. Det skrev han efter att ha gjort sig i ordning för att åka till Kronan. Sedan la han det på en byrå i hallen i bostaden i Trollhättan.
– Där har vi anträffat en handling som klart pekar på att den här handlingen var planerad, och ett hatbrott, sa kriminalkommissarie Thord Haraldsson inledningsvis.

De utvecklade det snart till att säga att det framgick att Anton Lundin Pettersson inte hade för avsikt att komma hem. Hans önskan var "suicide by cop", självmord genom att bli dödad av polisen.

"Ni drev mig till det här"

Nu skriver Åsa Erlandsson att Anton Lundin Pettersson skyller allt på invandrare, migrationspolitiken och samhället: "Ni drev mig till det här. Blodet är på era händer".

Han lade ingen skuld på sin egen familj.

I brevet framgick det att han identifierade sig med en grupp som han anser att samhället skiter i - de äldre, trots att det är de som byggt upp landet.

Det hela avslutades med:
"P.s Skulle jag överleva med hjälp av maskiner så dra ur sladden".

Attack - enda utvägen

I boken framgår det att Lundin Petterssons avskedsbrev innehåller flera formuleringar som tyder på att han hade ett tunnelseende - han såg ingen annan utväg än en attack.

Dessutom konstateras det att retoriken är välkänd och att tidigare gärningsmän till liknande dåd formulerat sig på liknande sätt.