Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det råder ordkrig om – och på – Ånäsfältet

Vad händer på Ånäsfältet? Det skrivs, odlas och krattas. Och det spekuleras om det är en strategi från motståndarna till kommunens planer på temporära bostäder.

- Hahaha, nej. Det är inte någon strategi, säger Daniel Sziranyi, initiativtagare till Facebook-gruppen Bagaregården.

Gruppen motsätter sig kommunens planer för Ånäsfältet, men det som hände i helgen beskriver han som ett spontant "community event", en samling för dem som värnar om platsen.

- Vi var ett femtiotal personer som möttes i söndags. Någon kläckte idén om att ses klockan halv tio, klockan tolv var det full fart och vi fortsatte till klockan fyra.

Det har talats om inmutningar och gerillaodlingar?

- Muta in... ja, det var en kille som gjorde en fyrkant som användes som bouleplan. Någon odlade blommor och vi rensade ogräs. Man kan säga att det var en symboliska handling för den upprustning vi skulle vilja se där.

Dagen efter lyser en nyväckt vårsol på de enstaka nyplanterade penséerna i grässlänten mot planen, två mörka kvadrater visar var det rensats gräs och det står "BEVARA ÅNÄSFÄLTET" med stora krattade bokstäver. Och ett hjärta under.

Bredvid hjärtat har någon skrivit "SVENNAR", med nästan lika stora bokstäver.

Ashraf Timraz som står i en närbutik intill fältet tror att de temporära bostäderna kan vara nödvändiga.

- De som kommer har flytt från krig och kanske förlorat allt. Vi måste hjälpa dem.

Fadil Abid, som äger en restaurang i närheten, instämmer – men känner också en oro.

- Människor måste hjälpa människor. Jag är inte emot de temporära bostäderna, men jag vet inte heller vad det kommer att leda till, om det till exempel kommer många unga killar, som inte har det bra och inte har något att göra.

Daniel Sziranyi betonar att Facebook-gruppen Bagaregården bara vänder sig mot valet av plats och metod, inte alls mot nyanlända.

- Bagaregården är en blandstad och ska vara det. Men temporära bostäder motverkar integrationen, det är fruktansvärt för människorna som kommer dit och det är fruktansvärt för de boende i området. Det är en nödlösning.

Företrädare för- Facebook-gruppen Bagaregården för en dialog med politikerna och har kommit med ett förslag om att man ska säga absolut nej till temporära bosättningar och baracker – och i stället satsa på permanent lösningar.

Enligt Jahja Zeqiraj (S), ordförande i byggnadsnämnden, är det inte aktuellt.

- Vi jobbar hela tiden parallellt med permanenta platser att bebygga, men den diskussionen är ovidkommande just här och nu. Här handlar det främst om att ge tak över huvudet till de nyanlända – och om att fördela ansvaret över hela staden.

Zeqirai vill också vara tydlig med att det redan är klart att det som ska byggas på Ånäsfältet är en mindre enhet, och att den kommer att ligga längs Stockholmsgatan.

- Varken på grusytan eller på vallarna eller på grönytan, för att vara tydlig, säger Jahja Zeqirai som hävdar att en olycklig orättvisande ritning fick många att tro att grönytan skulle bebyggas.

Det räcker dock inte för Daniel Sziranyi som ser en lång överklagandeprocess framför sig om politikerna väljer att inte lyssna på deras förslag om permanenta lösningar i stället för tillfälliga.

Politikerna har dock gjort klart att byggnationen kommer att starta så fort byggnadsnämnden gett sitt klartecken och det finns ett bygglov – även om det inte har vunnit laga kraft, det vill säga även om det finns överklaganden som inte avgjorts.

Då finns risken att ni får riva?

- Ja, det är en risk som staden och AB Framtiden får väga in, säger Jahja Zeqirai.