Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det känns väldigt bra"

Nu är moskébygget invid Keillers park igång. Glädjen sprudlade när första spadtaget togs på torsdagen, efter 20 års kamp.

Om ett år ska den nya moskén trona på den lite sluttande tomten invid Keillers park på Hisingen. Göteborgsområdets omkring 50 000 muslimer får därmed ett gemensamt bönehus och en praktfull mötesplats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Solen låg på och trafiken rullade stilla på leden intill tomten när första spadtaget togs strax före lunch på torsdagen.

- Det här känns väldigt bra, säger Mushtak Mustafa, som är medlem i islamiska förbundet och som deltog i invigningen tillsammans med flera hundra privatpersoner, politiker och representanter för olika föreningar och trossamfund.

Motståndare till moskébygget har trakasserat både byggherren Sveriges muslimska stiftelse och byggfirman AF Bygg under hela planeringen av bygget. Men i samband med torsdagens ceremoni hördes inga protester. I stället blev det en högtidlig stund präglad av glädje och gemenskap.

- Jag är väldigt glad över att vi nu ska bygga det här tillsammans. När den står klar ska jag gå hit åtminstone varje fredag och vid högtider, säger Ferzana Hussein, som följt och stöttat processen med moskébygget sedan över 15 år tillbaka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.