Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det känns fantastiskt fint"

En glad Per Johansson tog på fredagen emot GP:s litteraturpris. Förutom äran kan priset ta honom till Argentina.

På fredagen delades GP:s litteraturpris ut vid en sedvanlig boklunch under bokmässan. Från scenen på Lisebergs huvudrestaurang betonade GP:s kulturchef Gabriel Byström vikten av att belöna författare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I ett litterärt klimat där bestsellerismen fått fäste är det också viktigt att peka på det som ligger lite bredvid strömfåran, det där goda exemplet som är lite annorlunda och som man gärna vill att andra ska uppmärksamma.

En glad Per Johansson tog emot priset – en glaspenna, ett diplom och en check på 50 000 kronor.

– Det känns fantastiskt fint, ända in i själen.

Att få ett sådant här pris ger självförtroende, menar han.

– Det innebär uppskattning, att det är någon som verkligen har läst vad jag har skrivit. Som författare går man alltid sin egen väg, men det är skönt att få bekräftelse.

För prispengarna ska han kanske hälsa på sin styvfar i Argentina.

– Sedan innebär det här skrivtid, vilket är väldigt värdefullt. Det kom lägligt, jag håller på med nästa bok och har redan kommit ganska långt.

Per Johansson har en gång avslöjat att han drömmer om att bli chefredaktör för tidningen Elle. Han skrattar lite åt det.

– Det har inte gått så bra. Det där var faktiskt ett citat från Paul Verlaine som jag använde.

Han menar ändå att det ligger något i önskemålet. Han har till exempel funderat en del på vad han skulle ha på sig vid prisutdelningen (det blev ljusgrå V-ringad tröja och mörkgrå jeans).

– Om jag planerar eller tänker för mycket blir det svårt att skriva. I stället försöker jag ta mig ner i kroppen på olika sätt. Då kan kläder i ens närmaste omgivning vara ett sätt att bli närvarande.

Det stora samtalsämnet på årets bokmässa är annars inte litteratur, vittnade flera lunchdeltagare om. I stället handlar det om ett rykande färskt ämne som inte hunnit ta plats i böckerna än:

– Sverigedemokraternas framgång i valet. Stämningen är inte uppgiven, snarare engagerad. Många författare och intellektuella ser en uppgift här, de ser något viktigt att skriva och tala om, säger författaren Ann Heberlein.

Även Josefine Sundström, författare och programledare, menar att valresultatet är den stora snackisen på bokmässan.

– Det är som att folk har lämnat den första chocken och i stället gått över till att prata om framtiden, säger hon.

På lunchen dök också bland andra Albert "Abbe" Bonnier, Eva Beckman, Carin Mannheimer, Helene Tursten, Petina Gappah, Louise Boije af Gennäs, Peter Hjörne, Eva Bonnier, Cecilia Hagen och Ted Hesselbom upp. Och så Per Hagman, som i våras släppte sin första bok på sex år. Under bokmässan brukar han inte – till skillnad från många andra författare – hänga på Park Hotel på kvällarna.

– Jag älskar Göteborg, och jag brukar i stället ta mig ner till Järntorget och besöka barerna på långgatorna. Jag gillar faktiskt Göteborg mer och mer och är lite sugen på att flytta hit.

Per Hagman, som annars bor i Nice, har redan tillbringat hela sommaren på västkusten – närmare bestämt på Marstrand där han har jobbat som bartender. Att jobba i bar han inte gjort sedan 20-årsåldern.

– Förut när jag har behövt pengar har iag skrivit en artikel. Men jag är trött på det, och man tjänar ändå inga pengar på det. Då är det bättre att jobba på nattklubb 15 timmar per dygn. Men det märks att man inte är 19 längre, ler han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.