Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En israelisk soldat vårdas för sina skador efter sammanstötningen till sjöss.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det hela urartade"

Hur är stämningen, och hur kunde det här hända? GP:s medarbetare Arne Lapidus är på plats i Israel.

Vilken stämning råder i Israel efter att konvojen Ship to Gaza bordats av israelisk militär?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Än så länge är det för färskt för att kunna avläsa reaktioner, men det finns en känsla av obehaglig stämning. Händelsen kan komma att skada Israel politiskt och undergräva Israels ställning i opinionen.

Var stormningen planerad?

– Nej, kommandosoldaterna skulle stoppa konvojen med fredliga medel utan blodspillan. Men något har gått fruktansvärt fel. I stället blev det ett blodbad på den största båten. Den heter Mavi Marmara och är en turkisk passagerarfärja.

Hur kunde då detta hända, enligt Israeliska källor?

- Det hela urartade på den största båten, när en av aktivisterna snappade åt sig ett vapen, enligt den israelsiska armén. Aktivisterna var utrustade med järnrör och tillhyggen. Sen är det oklart vem som avlossade det första skottet. De israeliska militärerna sköt för att de kände sig hotade. De kände sig utsatta för fara.

Vad händer med Israels relationer med Turkiet?

- Enligt medierna är de oroade över relationerna med Turkiet. De flesta av aktivisterna och av dödsoffren är turkiska. Det är mer eller mindre Turkiet som ligger bakom organisationen av Ship to Gaza. Detta kan få allvarliga konsekvenser, eftersom Turkiet är Israels främste allierade i Mellanöstern. Det kan bli allvarliga strategiska konsekvenser.

Hur ser den kritiska hemmaopinionen på saken?

- Den tycker att Israel borde ha släppt igenom konvojen. Den tycker både att stormningen av konvojen är inhuman och att den leder till onödigt lidande. Den tycker också att aktionen är ineffektiv eftersom den stärker förtroendet för Hamas.

Vad händer nu?

- De skadade har förts till sjukhus och de övriga körs ner till hamnstaden Ashdod i södra Israel. Där ska de inkvarteras provisoriskt i stora tält. Man räknar med att en del frivilligt ska följa med till flygplatsen, där Israel står för hemresan. Andra kommer att hamna i israeliska fängelser i väntan på domstolsbeslut om utvisning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.