Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Det har varit tabu tidigare"

Jan Höglund, försvarsreporter på GP, som menar att det finns en underförstådd ekonomisk orsak till beslutet.

Hur anmärkningsvärt är det här beslutet?

- Det är historiskt. 1961 skickade Sverige stridsflyg av typ J 29 Tunnan till Kongo för att delta i FN-insatsen där. De deltog i rena stridsuppdrag med raketattacker mot markmål. Sedan dess har vi haft med transportflyg i fredsbevarande och fredsframtvingande missioner ledda av FN och Nato - men aldrig jakt- och attackflyg.

Varför?

- Så fort det har kommit på tal att sätta in svenskt stridsflyg, som i Afghanistan, har regeringen, oavsett färg och ideologi, backat. Trots investerade miljarder, förberedelser och beredskap har det på något egendomligt sätt betraktats som tabu att använda försvarets dyraste och mest omdiskuterade resurser.

Nu finns det en bred politisk samsyn kring att Sverige bör skicka dessa Jasplan - varför?

- Civila och opposionella i Libyen har stått inför ett utplånande, om man ska ta diktatorn Ghadaffi på orden. För att visa handlingskraft och inte upperepa misstagen från Rwanda sanktionerade FN.s säkerhetsråd snabbt den militära insatsen. Det gjorde givetvis intryck även på svenska politiker. Solidaritet är att delta, och de vill delta.

- Dessutom ställdes de inför frågan som inte går att undivika hur länge som helst med bibehållen trovärdighet: Om vi nu satsar så mycket på Jas, vad ska vi ha det till om inte vi inte vågar använda det?

Finns det en ekonomisk anledning - handlar det om att Sveriges regering vill sälja fler Jasplan?

- Inte uttalat, men underförstått. Svenska Jas Gripen har möjliga köpare i bland annat Brasilien och Indien. Konkurrensen är stenhård och med aldrig så stora förtjänster i ekonomi och mångsidighet - Gripen är inte prövad i strid. Det är en konkurrensnackdel.

Exakt vad kan man förvänta sig att svenska plan kommer att utföra för uppgifter i Libyen, och hur riskfyllt är det?

- Om de ska upprätthålla flygförbudszonen, är det inte politiskt känsligt. Men om de ska skydda civilbefokningen och angriper Gadaffis stridsfordon och trupper, är risken stor att de skadar människor de är satta att skydda. Riskerna för oavsiktliga civila skador är alltid överhängande när man använder automatkanon och robotar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.